Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légügyi NATO-konferencia Budapesten

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. június 9. 14:37

Budapesten rendezik idén a NATO Légügyi Szabványosítási Bizottságának ülését. A kétnapos konferencia során a résztvevők áttekintik a szövetségre vonatkozó légügyi szabványokat.

1595995267

„A kihelyezett bizottsági ülés célja a légügyhöz kapcsolódó NATO-standardek kidolgozása, illetve az ezek nemzeti elfogadtatásával kapcsolatos aktuális helyzet áttekintése" − mondta a honvedelem.hu kérdésére a tanácskozásról Baranyi Miklós alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ szabványosítási ügyekkel foglalkozó kiemelt főtisztje. „A testület tagjai végighaladnak az aktuális standardeken: megvizsgálják, hajlandók-e ezeket bevezetni az egyes államok, és amennyiben a válasz igen, elindul a bevezetési folyamat. Miután ez megtörtént, az egyes államok is kihirdetik mindazt, amit az adott nemzet magára vállalt, majd részben vagy egészben bevezetik az adott szabványt."

Légügyi területen mindez természetesen rengeteg konkrét kérdés szabályozását jelenti: az alezredes érdeklődésünkre példaként említette például a légiharcra vagy a légi feltöltésre vonatkozó szabványokat. „Utóbbi például azt rendezi, hogy aki rendelkezik erre alkalmas repülőeszközökkel, annak milyen szabvány szerinti kiegészítő csatlakozóeszköznek kell rendelkezésre állnia, ennek hiányában ugyanis nem lesz képes légi feltöltésre a közös műveletekben" − mutatott rá Baranyi Miklós.

A bizottságban már nem zajlik igazán mély szakmai vita az adott kérdésekről, hiszen ezeket a megelőző időszakban nemzetközi munkacsoportok folytatják le, ez pedig már a legfelső elfogadási szint. A NATO-szakemberek a Stefánia Palotában rendezett kétnapos konferenciát követően Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison vehetnek majd részt egy szakmai napon.

1595995268

Fotó: Rácz Tünde