Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi ágyút kapott a debreceni honvéd középiskola

Szöveg: HM TKKF |  2016. október 22. 19:39

Együttműködési megállapodást kötött Berkecz Gábor, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, valamint Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) elnöke.

1596021933

A debreceni katonai középiskola hallgatói szabadidejükben, szakkör keretében, katonai hagyományőrző tevékenységet is folytatnak, az iskola vezetése pedig felismerte azt, hogy mindez a hazafias és honvédelmi nevelés hatékony
eszköze is. Így a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály javaslatára az intézmény megállapodást kötött a Matasz-szal, amelynek értelmében a szervezet Hagyományőrző Díszütege kihelyez az iskolába egy második világháborús légvédelmi ágyút. Ehhez a szakkör tagjai adják majd a kezelőszemélyzetet, akiknek felkészítését a Matasz vállalja. Az ágyú festését és a hiányzó alkatrészek felszerelését az iskola diákjai végzik majd el.

1596021933

A hatástalanított 1939 M típusú, 85 milliméteres könnyű légvédelmi ágyút a napokban Jásdi Balázs, a HM TKKF munkatársa, a Matasz Hagyományőrző Tagozat elnöke adta át Fekete András századosnak, az iskola katonapedagógiai részleg főtisztjének. Az átadáson jelen volt Görömbei Lajos nyugállományú ezredes, a Matasz Hajdú-Bihar megyei elnöke, Halmai Péter hagyományőrző hadnagy, a szakkör vezetője, a Matasz megyei elnökhelyettese, valamint az iskola diákjai.

Az 1939 M légvédelmi ágyúkból kilencven darabot adtak át a németek 1943-ban a Magyar Királyi Honvédség részére, így ez a lövegtípus hitelesen használható a második világháborús magyar hagyományőrző munkában.

A szakkör vezetője elmondta: az ágyú technikai felkészítését és a kezelők betanítását jövő év áprilisáig végzik el, és terveik szerint a jövő évi hősök napi rendezvényeken már a Matasz Díszüteg részeként vesznek részt a hivatalos rendezvényeken.

A Matasz díszüteg ezzel az ágyúval hatlöveges, „komoly dísztűzerős" üteggé fejlődött.

1596021934