Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva cáfolja a lengyel minisztert: nem vett helikopterhordozókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 22. 20:42

Egyiptomnak nincs felhatalmazása arra, hogy Párizs engedélye nélkül továbbadja a Mistral hadihajókat, vagy viszonteladja azokat bármely államnak, különösen pedig Oroszországnak – közölte október 21-én, pénteken az Interfax orosz hírügynökség, a moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva.

Az orosz külügyi tárca ezzel Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter azon kijelentésére reagált, hogy tudomása szerint Egyiptom jelképes, egy dolláros áron továbbadta Oroszországnak a Franciaországtól vett két Mistral-osztályú hadihajóját. „Egy ország védelmi miniszterének tudnia kell, hogy bármilyen haditechnika vagy fegyverzet el adásának feltétele a végfelhasználói tanúsítvány felmutatása, amelyben pontosan meg van határozva, hogy az eladó beleegyezése nélkül tilos a fegyverek, puskák illetve bármi egyéb viszonteladása, átadása, vagy elajándékozása. Ezért nem is érdemes beszélni erről a butaságról" – hangsúlyozta a külügyi tárca egyik szóvivője az Interfaxnak.

„Az egyiptomiak felmutattak egy ilyen végfelhasználói tanúsítványt a franciáknak, mert ezek a fegyverkereskedelemre vonatkozó nemzetközi szabályok. Ennek alapján adták el a franciák nekik a Mistralokat" – fűzte hozzá az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Egy másik, az ügyre rálátással bíró orosz forrás szintén elutasította a lengyel miniszter közlését. „Ez nyilvánvalóan egy politikai indíttatású, teljesen alaptalan kijelentés volt" – mutatott rá.

A két Mistral típusú helikopterhordozó hajót eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól. Párizs azonban az ukrán válság miatt rá nehezedő hatalmas diplomáciai nyomásra elállt attól, hogy leszállítsa a két hadihajót Moszkvának. Tavaly októberben viszont Egyiptommal megállapodott a Mistralok adásvételéről. Nemrég olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Oroszország fogja leszállítani a hadihajók felszerelését és a fedélzeti helikoptereket.