Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lesből támadtak

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. május 20. 11:36

A Harcos Program Gyalogos Tanfolyam résztvevői − a „Tavaszi Áttörés 2014”  gyakorlat részeként − lesállást hajtottak végre rajkötelékben május 18-án, vasárnap az újdörögdi gyakorlótéren.

1595972174

A lesből támadó katonák szakszerűen hajtották végre a feladatot

A kiképzést az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj tiszti, altiszti és legénységi állományának tagjai tartották, akik az egy hónapos tanfolyam alatt a missziós területeken szerzett tapasztalataikat is igyekeztek átadni. A részt vevő katonáknak teherautókból álló konvojt kellett megtámadniuk a bokrok fedezékéből, majd géppuskatűzzel semlegesíteni az ellenséget.

A négyhetes képzésen − amely egyaránt nyújt elméleti és gyakorlati felkészítést − többnyire azok a katonák vettek részt, akik nem harcoló alakulatoknál szolgálnak. Ők elsősorban az alapvető gyalogsági harceljárásokat, valamint az úgynevezett „kontakt drilleket", vagyis az ellenséges behatásokra való reagálás különböző formáit sajátították el, azokra koncentrálva, amelyeket leggyakrabban alkalmaznak az erdős-hegyes területen vívott harcokban. Ennek a gyakorlatnak a során is kiemelt figyelmet kapott a rajszinten végrehajtott parancsnoki munka, amely közben a résztvevők korábbi tapasztalataikra, beosztásukra és rendfokozatukra való tekintet nélkül láttak el különböző beosztásokat.

1595972174

A Harcos Program Gyalogos Tanfolyam résztvevői lesállást hajtottak végre rajkötelékben

A gyakorlaton harmincnégyen vettek részt, hat kiképző vezetése mellett. A feladatuk szerint elfoglalták pozíciójukat a gyakorlótér nyújtotta fedezékek mögött, és a követelményeknek megfelelően géppuskákat állítottak fel. Hamarosan megérkezett az „ellenség" is, két teherautó, rajtuk az ellenerő katonái. A lesből támadó katonák szakszerűen hajtották végre a feladatot. Az erős géppuskatűz hamar megállásra kényszerítette a szállító járműveket, és a harc végén egyetlen ellenséges katona sem maradt életben. Az előírásokat betartva őrszemek figyelték az utat, míg a többiek ellenőrizték a járműveket. Erre szükség is volt, mivel időközben befutott az ellenség erősítése, így kisebb tűzharc után elkezdődött a rendezett visszavonulás.

1595972174

Az erős géppuskatűz hamar megállásra kényszerítette a szállító járműveket

„Éles helyzetben is ugyanígy zajlik egy lesállás, amely során több biztonsági rendszabálynak kell megfelelni. Fontos, hogy minél gyorsabb legyen az akció. Ha tíz percnél tovább tart, az az ellenség esélyeit növeli. Elengedhetetlen a megfelelő biztosítás is, a biztosító harccsoportok ugyanis fel tudnak tartóztatni egy esetleges ellentámadást, megadva a lehetőséget társaiknak a visszavonulásra" − tudtuk meg a kiképzést végrehajtó különleges műveleti csoport parancsnokától. Hozzátette: az aszimmetrikus hadviselés korában fel kell készülni minden eshetőségre, ezért van szükség arra, hogy a nem harcoló alakulatoknál szolgáló katonák rendelkezzenek a feladat sikeres végrehajtásához szükséges alapvető készségekkel, ismeretekkel. Az új típusú háborúkban előfordulhat például, hogy logisztikus katonák kerülnek olyan harci helyzetbe, ahol önállóan kell döntéseket hozniuk − mutatott rá a parancsnok.

A legnehezebb dolguk azoknak volt, akik utoljára az alapképzésen foglalkoztak gyalogos harcászattal. A tapasztalatokkal felvértezetteknek a gyakorlat jellege és a terep jelentett újdonságot, hiszen a könnyűlövész-harcmodor során az alegységek inkább a bonyolult terepet részesítik előnyben a könnyen járható, nyílt terepszakaszokkal szemben. Ám a kiképzés zárógyakorlata megmutatta, hogy egy alapképességekkel rendelkező erő a megfelelő mentorálás mellett rövid idő alatt képes elérni a kellő ütőképességet és önállóságot.

1595972175

Fontos, hogy minél gyorsabb legyen az akció


Fotó: Galovtsik Gábor