Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leszereltek a kiképzők

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. július 2. 16:44

Az önkéntes tartalékos rendszer működtetése, beindítása és kihasználása még számunkra is egy tanulási folyamat, amiben nagy lehetőség van, de nyilván ehhez a másik oldalról is kell a megfelelő fogadókészség − mondta Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a napokban az önkéntes műveleti tartalékosok kiképzőinek leszerelése alkalmából tartott elköszönésen.

A dandár parancsnoka köszönetét fejezte ki azoknak az önkéntes műveleti tartalékosoknak, akik a kiképzési feladatokban részt vettek. A két hónapos időszakra létrejött alegység az összegyűjtött tapasztalatokat feldolgozva, célirányosan szervezte meg a szolgálati járadékosok tíznapos kiképzését, amit végül a természet felülírt − mondta, hozzátéve, hogy a dunai árvízvédelmi feladatokból adódó helyzetet Talpas László önkéntes műveleti tartalékos ezredes rugalmasan és szakszerűen kezelte.

1595956569

Kun Szabó István dandártábornok elmondta: már tavaly megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy a kiképzőzászlóaljat tartalékosokból hozza létre, akiket nem kell mentorálni, hiszen rendelkeznek a szükséges tudással és szakértelemmel. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy speciális munkákra, mint például az év végi leltározásra tartalékosokat hívjanak be, amivel nagy teher kerül le az aktív állomány válláról.

A dandárparancsnok hangsúlyozta: az árvízi védekezéssel kapcsolatos fórumokon, köszönetnyilvánítások alkalmával vagy beszélgetések során csak pozitív, elismerő szavakat kapott a Szurmay-dandár és a tartalékos állomány is. Rendkívül fegyelmezetten, százszázalékosan teljesítették az elmúlt időszak feladatait. A tábornok a kiképzés, valamint az árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő helytállás elismeréseként tárgyjutalmakat adott át.

1595956569

Fotó: a szerző felvételei