Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litvániába látogatott a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2013. november 30. 13:28

A balti államok légtérrendészeti feladatairól, a tervezett és folyamatban lévő NATO-gyakorlatokról, valamint a Litvániában működő NATO Energiabiztonsági Kiválósági Központ jelenlegi helyzetéről is szó volt azokon a megbeszéléseken, amelyet dr. Benkő Tibor vezérezredes folytatott Litvániában. A Honvéd Vezérkar főnök a litván vezérkarfőnök meghívására érkezett kétnapos látogatásra a balti országba november 28-án.

A találkozó előzményének tekinthető Hende Csaba január 16-18. között a térségben tett látogatása. A honvédelmi miniszter akkor a litván, lett és észt nemzetvédelmi miniszter meghívását elfogadva érkezett a balti államokba. Az akkori megbeszéléseken a vendéglátók kinyilvánították, hogy rendkívül nagyra értékeli hazánk balti légtérrendészeti feladatokhoz felajánlott szerepvállalását.

1595963729
A Honvéd Vezérkar főnök két napos látogatást tett Litvániában

Magyarország sokoldalú kapcsolatai Litvániával – az elmúlt évek hagyományainak megfelelően – kifejezetten barátiak, együttműködőek, eredményesek és előremutatóak voltak. Nem véletlen tehát, hogy az 1997-től fennálló katonadiplomáciai kapcsolatok további erősítése volt a célja a Honvéd Vezérkar főnök november 28-i, vilniusi látogatásának, amelyen Vilmantas Tamošitis  dandártábornok, a litván egyesített törzs főnöke – Pecze Zoltán, Magyarország vilniusi nagykövetének társaságában – fogadta a dr. Benkő Tibor vezérezredes vezette magyar delegációt.

A Honvéd Vezérkar főnök a védelmi minisztériumban találkozott partnerével, Arvydas Pocius  altábornaggyal, litván vezérkarfőnökkel, majd udvariassági látogatáson fogadta őt Antanas Valys, a Litván Köztársaság védelmi miniszter-helyettese. Megbeszélésükön szó volt a balti államok légtérrendészeti feladatairól (Baltic Air Policing), a tervezés alatt álló és folyamatban lévő NATO-gyakorlatok aktuális kérdéseiről, valamint a Litvániában működő NATO Energiabiztonsági Kiválósági Központ jelenlegi helyzetéről.

1595963730
Dr. Benkő Tibor vezérezredes a NATO Energiabiztonsági Kiválósági Központjánál

Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO-csatlakozása után megoldandó feladat volt , hogy ezen államok légterére is terjedjen ki a NATO Integrált Rakéta- és Légvédelmi Rendszer (NATO Integrated Missile and Air Defence System – NATIMADS). Meg kell oldani továbbá a légtérrendészeti (Air Policing) feladatok ellátását, hiszen az érintett országok nem rendelkeznek harcászati repülő képességgel. Magyarország a rakéta- és légvédelmi rendszer (NATIMADS) aktív tagjaként elkötelezett a szövetség légtér-szuverenitásának biztosításában, amelynek érdekében 2015. és 2018. között aktívan részt vesz ezek ellátásában. A műveletben való részvétellel Magyarország jelentős mértékben hozzájárul a NATO kollektív védelmi képességéhez. Mindez a többnemzeti együttműködés jó példája, amely összhangban van a NATO „Smart Defence" elképzeléseivel is.

A litván hivatalos program folytatásaként Benkő Tibor vezérezredes plenáris tárgyaláson megbeszélést folytatott a litván haderő aktualitás helyzetéről; amelyről a litván partner előadásában átfogó tájékoztatást adott. Szóba került továbbá az Együttműködő Erők Kezdeményezése (Connected Forces Initiative – CFI), amelynek fő célja egyrészt az okos védelem, azaz a Smart Defence kiterjesztése, másrészt az, hogy megőrizze a műveletek során a kiváló együttműködési képességet. Kiemelt feladata továbbá, hogy fenntartsa és növelje a szövetségesek egymás közötti és a partnerekkel megvalósuló együttműködési képességét és annak hatékonyságát, valamint az, hogy elősegítse a rendelkezésre álló technológiák hatékony és gazdaságos felhasználását.

1595963730
A vezérezredes és a központ munkatársainak egy csoportja

A találkozó fontos eseménye volt a 2011. január 1-én, Vilniusban alapított NATO Energiabiztonsági Kiválósági Központban tett látogatás. A központ működésének célja egy olyan szemlélet kialakítása, amely az energiabiztonság szem előtt tartásával előre számításba veszi, hogy miként és mely területeken van lehetőség a felkészítés, a kiképzés, a gyakorlatok, a műveletek és a mindennapi tevékenység során felhasznált, a rendelkezésre álló energiaforrások gazdaságosabb, hatékonyabb felhasználására. Mindezek gyakorlati megvalósulásáról november 29-én személyes megbeszélésen kapott részletes tájékoztatást a magyar vezérkarfőnök Nicolas Henry alezredestől, a központ megbízott igazgatójától.

Benkő Tibor vezérezredes litvániai látogatásának második napján Arvydas Pocius altábornaggyal ellátogatott a Litván Különleges Műveleti Erők Parancsnokságára. Itt előadást hallgattak meg a különleges erők kialakulásáról, felépítéséről, feladatairól valamint a jelenlegi és a jövőbeni műveleti szerepvállalás lehetőségeiről. A vezérkarfőnökök megállapodtak arról, hogy a jövőben a két haderő megosztja egymással a kiképzés és műveleti alkalmazás terén szerzett tapasztalatait, amely mindkét fél számára hasznos segítséget fog nyújtani a különleges műveleti képességek további fejlesztéséhez.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium