Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar győzelmek az orosz határon

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 25. 19:38

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Kétszázötven kilométer vonalon, végig győznek a németek; a francia hadak menekülnek; százötven ágyujuk német kézen; a németek bevonultak Lunéville-be; Belgiumban az angolokat is megverték a németek" – olvasható a Népszava címlapján.

A német győzelmek után békehírek röppenek fel az újságokban. A lap beszámol arról is, hogy egy Zeppelin három bombát dobott le a Temze fölött Angliában. Az egyik bomba eltalálta a hajóépítő állomást, ami azonnal összeomlott.

A Népszava hasábjain megjelenik a német veszteséglista is: „Augusztus 19-éig a következő veszteségeket jelentették: 38 tiszt, 228 közlegény meghalt, 25 tiszt és 476 közlegény megsebesült, 2 tiszt és 217 közlegény hiányzik. Az egész veszteség e szerint 986 ember, ebből 266 meghalt, 501 megsebesült, 219 eltünt vagy fogságba került."

A Pesti Hírlap ezekről a hadi eseményekről számol be a címoldalon: Négy német sereg diadalmas előrenyomulása Franciaország ellen; A löttihi fegyvergyár a németek kezén; Namur bombázása; Lunéville-t bevették a németek; Újabb orosz-német döntő ütközet előtt; Szerbia panaszkodik; Leleplezés a szerb kegyetlenkedésekről; A bolgár közvélemény Oroszország ellen.

„A Franciaországban három irányban előrenyomuló német hadsereg ma teljes, nagy, döntő győzelmet aratott, olyant, amely hinni lehet, befolyással lesz az egész világháboru sorsára" – közli címlapján a Pesti Napló.

A német hadsereg déli szárnya, amelyet Rupprecht bajor trónörökös vezérel „és amely Metz és a Vogézek között már szombaton megverte a franciákat, ezt az összeütközést üldözésben folytatja és annak terepét megnagyitván, egészen blamont-cireyi vonalig nyomult előre."

„Csapataink sikeresen nyomulnak előre a Visztula mentén" – számol be a Monarchia haditetteiről az újság.

Mint írja, a harctérről mindmáig érkezett táviratok nagy része azokról a kozák betörésekről szól, amelyeket az orosz lovasság eszközölt galíciai területekre. „Előőrsi csapataink azonban nagyszerűen elbánnak ezekkel a kalandor csapatokkal és a megindult háboru kezdete óta mindennapra jut számunkra egy vagy több kozákcsapat szétkergetésének a hire."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595977549
Címkéklapszemle