Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok és lengyelek közösen újítják fel a limanovai temetőt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 11. 10:08

Az első világháborús limanovai temető felújításáról tárgyalt a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkacsoportja április 7. és április 9. között Krakkóban, a Kis-Lengyelországi Vajdasági Hivatalban. A magyar delegációt Maruzs Roland alezredes, osztályvezető vezette, a tárgyaláson jelen volt Körmendi Adrienne, Magyarország krakkói főkonzulja is.

Az 1914 telén lezajlott limanovai csatában a magyar csapatoknak komoly szerepük volt az orosz gőzhenger megállításában. Limanova város lakói a mai napig hálával gondolnak a magyar huszárokra, köztük a Nádasdy-huszárezred parancsnokára, Muhr Ottmár ezredesre, aki huszárjai élén közelharcban halt hősi halált.

1595970069
A limanovai sírkert felújításáról tárgyaltak a magyar katonák Lengyelországban

A temetőben minden évben nagyszabású megemlékezést tartanak, a sírkert viszont megérett a felújításra, így az idén esedékes századik évfordulóra a magyarok és a lengyelek közösen szeretnék elvégezni a rekonstrukciót.

A megbeszélés során Joanna Florkiewicz-Kamieniarczyka, a hivatal vezetője elmondta: jelentős anyagi erőforrást biztosítanak a felújításhoz.

A tárgyalást követően a magyar delegáció tagjai meglátogatták a Wawel-székesegyházat, ahol a lengyel királyok és államférfiak temetkezési helye található. Megkoszorúzták Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szarkofágját valamint Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam első elnöke és a négy éve légi balesetben elhunyt Lech Kaczyński államfő síremlékét.

1595970070
A Wawel-székesegyházban található síremlékeknél koszorúkat helyeztek el