Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz való amerikai hozzáállás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 15. 21:10

Magyarország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz és a több helyszínen jelentkező válság megoldásához való amerikai hozzáállás, az ugyanis nagymértékben egyezik Magyarország álláspontjával – jelentette ki dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 15-én, szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása alatt magyar újságíróknak nyilatkozva.

Elmondta: a külső fenyegetettségre adandó válaszról alkotott amerikai elképzelés Magyarország álláspontjával egyező módon azt hangsúlyozza, hogy nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lenni ott, ahol válság van, és a lehető leghamarabb békét kell teremteni annak érdekében, hogy az ott élők otthon maradhassanak és helyben boldogulhassanak.

1596027661

Az ülés szünetében nyilatkozó miniszter történelminek nevezte a NATO védelmi minisztereinek találkozóját, ugyanis véleménye szerint az új amerikai miniszterrel folytatott tanácskozáson elhangzottak új irányt jelölnek ki a NATO számára. James Mattis üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok még hangsúlyosabban kiáll a katonai szövetség kollektív megerősítése mellett, azonban elvárja a szövetségesektől, hogy anyagilag is többel járuljanak hozzá a NATO kiadásaihoz – emelte ki.

Dr. Simicskó István hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a korábban megállapított hozzájárulás, a bruttó hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának teljesítése mellett. Budapest arra törekszik, hogy mielőbb elérje ezt az arányt – tette hozzá.

1596027661

A tanácskozás részleteit ismertetve elmondta: a miniszterek egyetértettek abban, hogy a keletről érkező veszélyekkel szemben a NATO hatékonyan lépett fel, ugyanakkor fokozni kell a délről fenyegetettséget jelentő terrorizmussal szembeni küzdelmet. Karakteresebb és határozottabb kiállásra kell számítani az Egyesült Államok részéről az iszlám radikalizmussal szemben, ugyanakkor szárazföldi hadműveletek lehetőségéről nem esett szó a tanácskozáson – mondta a miniszter.

A NATO-Oroszország kapcsolatról dr. Simicskó István úgy vélekedett, hogy a katonai szövetségnek párbeszédet kell folytatnia Moszkvával, ugyanakkor a megegyezésre való törekvés mellett az erő elvét is vallva folytatni kell az elrettentés politikáját. Magyarország számára fontos, hogy a NATO erős szövetség legyen, ezért részt vesz a balti államok biztonságérzetének javításában – tette hozzá.

1596027661

Az MTI-hez eljutott információk szerint a brüsszeli tanácskozáson Martin Stropnicky cseh és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter kétoldalú légtérvédelmi megállapodást írt alá. A két légierő összehangolt működése eszerint az év közepéig megvalósulhat. Peter Gajdos az aláírást követően elmondta, hogy Szlovákia hamarosan megkezdi egy hasonló légtérvédelmi megállapodás előkészítését Magyarországgal és Lengyelországgal is.

Dr. Simicskó István a nyilatkozatában azt hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett a visegrádi országokkal folytatott együttműködés mellett, és fokozni kívánja a katonai együttműködést, hogy ezzel is hozzájáruljon Európa biztonságához.

Fotó: nato.int és Honvédelmi Minisztérium