Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarországot híven szolgálom, hűséges honvédje leszek!”

Tartalékos katonák a déli határon (1. rész)

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 26. 8:29

A Magyar Honvédség tartalékos állománya elhivatottan és rendületlenül látja el déli határaink védelmének feszes szolgálatát. Hivatástudatuk, elszántságuk példaértékű; szolgálatuk nélkülözhetetlen segítség a hivatásos és szerződéses katonák számára. A tartalékos katonák korábban is kivették részüket a határvédelemből, de 2022. április 20-tól az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság hatáskörébe került a védelmi erők megszervezése és biztosítása az érintett határszakaszokon. Jelenleg az önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) és önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonák több mint 300 fős létszámmal vesznek részt a feladatban. Interjúsorozatunk első részében olyan önkéntesekkel beszélgettünk, akik első alkalommal látnak el határszolgálatot.

tartalek2

„Szép hivatás!”

Ondrésikné Szigeti Krisztina önkéntes tartalékos őrmester 2020 októbere óta szolgál tartalékos katonaként. Először speciális önkéntes területvédelmi tartalékosként (SÖTT) került a Magyar Honvédség kötelékébe, majd 2021 áprilisától területvédelmi tartalékos lett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál. Azért választotta a tartalékos szolgálatot, mert érdekelte a katonaélet, amely olyan kihívással kecsegtetett, amit mindenképpen át akart élni. Nagy befolyással volt rá apai nagymamájának példája, aki a második világháború idején híradó katonaként szolgált.

Krisztina elmondta, hogy a határszolgálat előtt komplex felkészítést kapott társaival együtt. Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló kiképzést a női tartalékosoktól pontosan olyan szinten és teljesítménnyel várták el a kiképzők, mint férfi társaiktól. Ez kifejezetten tetszett neki, mert véleménye szerint mindez új alternatívát kínál a nőknek. Mint fogalmazott: a gyengébb nem képviselői olyan hivatást találhatnak a seregben, ahol egyenlő elvárások és bánásmód mellett végezhetik a munkájukat. Bevallása szerint, amióta felhúzta az egyenruhát, sokkal határozottabb lett, és ez a magánéletére is pozitív hatást gyakorol.

tartalekondresikne

A határvédelmi szolgálattal kapcsolatban a tartalékos őrmester elmondta: százada gyorsan összekovácsolódott. Ő maga elégedett a szállással és az ellátással, emellett olyan szektorban látja el a járőr feladatot, ahol kiemelten hasznosnak érzi a munkáját. Szeretne a jövőben is részt venni a déli határ védelmében. Kérdésre válaszolva bevallotta, hogy hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban egyáltalán nem gondolkodik, mert nem tudja összeegyeztetni a családi életével, de ameddig fizikailag és lelkileg bírja, addig mindenképpen részt akar venni a tartalékos katonai feladatokban, mert számára ez „szép hivatás, és a hazaszeretet legfontosabb megnyilvánulása”.

tartalek1

„Itt van az én helyem!”

Börcsök Ildikó önkéntes tartalékos szakaszvezető a civil életben kereskedelmi szférában dolgozott, főként egyéni vállalkozóként. Nem ismeretlen számára az egyenruha, mert a családjában katona mellett, rendőrt, vadászt és erdészt is találni. Nem mellesleg kislány kora óta vonzotta a honvédség. Nagynénje áll előtte példaként, aki hivatásos katonaként szolgált és zászlósi rendfokozatban ment nyugdíjba a debreceni toborzóktól. Ildikó már tíz éve tervezte, hogy mundért ölt, de kisgyermekei mellett ez korábban nem volt megoldható. Úgy érezte a Magyar Honvédségben a helye, mert az a rend és fegyelem, amit a katonákon lát – és most már ő is tapasztal – kikopott a civil szférából.

Amikor létrejött az Önkéntes Tartalékos Rendszer, úgy látta, eljött a nagy lehetőség, hiszen szerinte ez az a katonai szolgálati forma, amelyben egyrészt megvalósíthatja gyermekkori álmát, másrészt a családjával is kellő időt tölthet. Felhagyva addigi karrierjével, 2021. június 6-án kezdte meg a hathetes speciális önkéntes tartalékos alapkiképzést, majd sikeres záróvizsgát követően azonnal átkerült az önkéntes területvédelmi tartalékosok közé. Jelenlegi szolgálati helye az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred, 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalja.

tartalekborcsok

Eddig különböző rendezvényeken, gyakorlatokon és kórházfeladatokban vett rész, amelyért hálás a kiképzőinek, jelenleg pedig első alkalommal szolgál a déli határszakaszon. Az itteni szolgálatról előtte rengeteg információt gyűjtött tapasztaltabb katonáktól, hogy felkészülten kezdje meg a feladat ellátását. Úgy gondolja, minden tartalékos katonának kötelessége határszolgálatot vállalni, mert olyan tapasztalat birtokába juthat, amelyet később kamatoztatni tud.

A tartalékos szakaszvezető a közeljövőben átkerül az önkéntes műveleti tartalékosok közé, de nagy álma, hogy szerződéses katona lehessen. A családja mindenben támogatja; nyolcéves kislánya, valamint tizenhét éves fia büszke az édesanyjára, amiért ilyen elszántan és tudatosan halad a célja felé. A katonai pálya különben a fiát is nagyon érdekli, 2023 nyarán ő is szeretné letenni az esküt tartalékosként, majd az érettségit követően szerződéses katonaként tervezi a jövőjét.

Ildikó szerint az Önkéntes Tartalékos Rendszer lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy megismerjék a Magyar Honvédséget és kipróbálhassák magukat katonaként. Akik pedig aztán még inkább elköteleződnek a haza védelme iránt, azok számára adott a lehetőség, hogyhivatásos vagy szerződéses jogviszonyt létesítsenek.

tartalek3