Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a következő CREVAL-ra készülnek

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. október 26. 18:05

Alighogy megkapta a „harckész” (Combat Ready) minősítést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének 62. lövészzászlóalja, máris megkezdte felkészülését a következő harccsoport. A NATO CREVAL-ellenőrzés jövő év májusában a Debrecenben szolgálatot teljesítő 39. lövészzászlóalj katonáira vár.

1595943643

A zászlóaljharccsoport egyike a Magyarország által a NATO-nak felajánlott alegységeknek, s rendeltetése − a haza fegyveres védelme mellett − más NATO-tagország megsegítése vagy a válságreagáló és béketámogató műveletekben való részvétel.

A felkészülés első fázisa az alegységek összekovácsolásával és a törzs tervezőmunkájával kezdődik – mondta el Gál József őrnagy, a harccsoport törzsfőnöke.

A zászlóalj-harcálláspont kettős beléptetőrendszerénél 24 órás szolgálatot látnak el a törzsszázad biztosítókatonái. Jelenleg a különféle behatásokra – például tüzérségi tűz, gázkészültség, légi veszély, közvetlen támadás – való reagálást gyakorolják a katonák, akik a harcálláspont őrzés-védelméért felelősek.

1595943643

Gál József őrnagy azt is hozzátette: erről a vezetési pontról híradó-technikai eszközökkel irányítja a parancsnok a harcoló századokat. Itt található a tervezőrészleg is, amely az éppen folyó műveletet követő harci cselekmény kidolgozásán munkálkodik. A kidolgozómunka eredményét jelentik a parancsnoknak, aki eldönti, hogy a számára bemutatott alternatívák közül melyik legyen az alkalmazandó harcparancs.

Jövő év elején a felkészülés második szakaszára Hajdúhadházon kerül majd sor, ahová a zászlóaljharccsoport összes alegysége kitelepül, és a szakaszok, valamint a századok összekovácsolása lesz a fő feladat. Az áprilisi, utolsó ütemben Várpalotán az ellenőrző csoportok előtt bizonyítják felkészültségüket a 39. lövészzászlóalj katonái.