Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús gránátot találtak az iskola pincéjében

Szöveg: Szűcs László |  2015. január 21. 9:30

A harmadik héten, azaz január 12−18. között 32 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül nyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 48 bejelentést kaptak.

Január 14-én Kislángra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Fejér megyei településen, csatornázás közben egy 122 milliméteres repesz-romboló gránátot találtak. A szovjet gyártmányú, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Január 15-én a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseliről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Temető utcában található egyik lakóház garázsában „világháborús eszközökre" bukkantak. A helyszínről 10 kilogrammnyi, kézifegyverbe való lőszert szállított el a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe.

Január 16-án a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivánon az általános iskola pincéjében egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot, illetve egy 8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt robbanótesteket a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész