Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a kiképzés Szombathelyen

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 11. 11:53

Vas megyében 11 önkéntes területvédelmi tartalékos, illetve 7 önkéntes műveleti tartalékos katona kezdte meg a felkészülést az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) 7. Kiképző Század vezetésével, a napokban.

1599182970
A Vas megyéből bevonult önkéntes területvédelmi tartalékosokat kiképzésük első napján Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka köszöntötte Szombathelyen. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi irodájának területén tartott felkészítés − az ünnepélyes megnyitó után − munka-, tűz-, baleset-, és környezetvédelmi oktatással, katonai tereptan, valamint műszaki és területvédelmi ismeretekkel kezdődött. Az újoncok tájékoztatást kaptak az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat jelentőségéről és a Magyar Honvédség szervezeti keretében elfoglalt helyéről, a tartalékosok törvényben szabályozott feladatairól, jogairól, kötelezettségeiről.

A szabályzatismeret foglalkozás részeként a katonák felvilágosítást kaptak a szabályzatok rendeltetéséről, azok jelentőségéről az alegység és a katona napi életében; továbbá a katonai rendfokozatokról és állománycsoportokról, a parancsról és a parancsadási jogról.

1599182971
Az önkéntes tartalékos katonák a gyakorlati foglalkozásokon megismerték a honvédségben rendszeresített gépkarabély fő részeit, működésének elvét, biztonságos kezelését, valamint gyakorolták a fegyver szét-, és összeszerelését, karbantartását. Az alaki fogások mellett a kiképzők a katonai testnevelés foglalkozás részeként az önvédelemre épülő közelharc alapjainak oktatására is nagy hangsúlyt fordítottak. Az egészségügyi alapismeretek tárgykörében pedig az elsősegélynyújtást, a sebek fertőtlenítését és kötözését, a sérült és tört végtagok rögzítését gyakorolhatták az önkéntesek.

Az alapkiképzésre ellátogattak a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium és Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai, akik a tájékoztatáson kívül betekinthettek az önkéntes területvédelmi tartalékos felkészítésbe is.

1599182971
Fotó: MH HFKP