Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtartotta idei első ülését a Szabványosítási és Doktrinális Tanács

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 15. 15:02

A napokban megtartotta idei első ülését a Magyar Honvédség Szabványosítási és Doktrinális Tanácsa. A testület értekezletét Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes nyitotta meg, aki új beosztásával a tanács elnöki feladatait is átvette.

Huszár altábornagy hangsúlyozta: a feladat nagy, a rendelkezésre álló idő viszont kevés, éppen ezért nem tűr halasztást a doktrínák folyamatos kidolgozása és a NATO-szabványok bevezetése. Kiemelte: a Szabványosítási és Doktrinális Tanács lényege, hogy folyamatosan jó minőségű doktrínákkal és a NATO közös bölcsességét tükröző szabványaival lássa el a Magyar Honvédség katonai alakulatait. Hozzátette: nem elégedhetünk meg a NATO-doktrínák puszta lefordításával, azokat a nemzeti sajátosságok figyelembevételével be is kell vezetnünk, és a fejlesztésnek állandónak kell lennie. Az új gondolatokkal kell elérni a Magyar Honvédség transzformációját és nem váratlan nagy változtatásokkal, hirtelen feldolgozhatatlan mennyiségű dokumentum kibocsátásával – fogalmazott az altábornagy.

1599181692

A tanácskozáson elhangzott: a Magyar Honvédség szabványosítási tevékenysége és a nemzeti katonai doktrínák kezelése kiemelt feladat, hiszen hazánk biztonságának egyik alappillére a szövetségesi együttműködés. Ezért az egységesítés végrehajtása során maradéktalanul érvényesíteni kell a Magyar Honvédség álláspontját; a nemzeti álláspont egységes képviseletét és továbbítását; a teljes körű egyeztetést; valamint a nemzeti és nemzetközi dokumentumok harmonizációját.

A Szabványosítási és Doktrinális Tanács rendeltetése a NATO egységesítési egyezményekkel, a doktrínákkal és a katonai terminológiával kapcsolatos teendők koordinálása, véleményezése és elfogadása. A tanács a Honvéd Vezérkar legfontosabb eszköze a haderő fejlesztésében, átalakításában és felkészítésében, mert a szabványosítás és doktrínafejlesztés kapcsolatban állnak a szervezetek kialakításával, az anyagi és haditechnikai szabványosítással, a vezetéssel és vezetési rendszerekkel, a személyi állománnyal kapcsolatos kiképzési követelményekkel és a Magyar Honvédség együttműködő képességével, az interoperabilitással.

A Magyar Honvédség doktrínái segítik az alakulatok parancsnokait, illetve olyan szemléletet vagy útmutatást jelentenek, melynek nagy jelentősége van a szövetségi keretek között megvalósuló műveletek tervezésében, a tiszt- és altisztképzésben, valamint a haderőfejlesztésben egyaránt. Azonban ezek a doktrínák nemcsak katonai szakembereknek szólnak, hanem hozzásegítik a magyar kormányzat együttműködő szereplőit is a sajátos katonai szempontok megértéséhez, ezzel kialakítják Magyarország összkormányzati és átfogó kormányzati megközelítését.

1599181692

A tanács által a HM Védelemgazdasági Hivatallal közösen kezelt haditechnikai, informatikai és logisztikai eszközökre, eljárásokra vonatkozó STANAG-ek például alapvető útmutatást nyújtanak a folyamatban lévő Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haditechnikai korszerűsítési részének szakszerű és NATO-szabványos megvalósításához is.

Az értekezleten Huszár János altábornagy elismerő oklevelet adott át Kovács János ezredesnek, aki a tanács ülésein a HVK Hadműveleti Csoportfőnökséget képviselte az elmúlt négy évben, s magasabb beosztásba helyezése miatt utoljára vett részt az értekezleten.