Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetelve emlékezni

Szöveg: HTBK DSZ / bocskaidandar.hu |  2013. január 29. 9:40

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület debreceni tagjai, valamint a Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola katonasulis diákjai a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének szervezésében idén is részt vettek a Doni Hősök Emléktúrán.

1595948441

A doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából egyhetesre tervezett túrához a debreceni csapat Bajnán csatlakozott. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Tagozata által szervezett rendezvénynek idén is voltak külföldi (német, szlovák, olasz) résztvevői, és szép számmal képviseltették magukat aktív és tartalékos katonák is. A résztvevőknek kijutott a Gerecse meredek emelkedőiből, a metsző téli szélből, a jégből és a térdig érő fagyott hóból, ami halvány ízelítőt adhatott abból, hogy milyen nehézségekkel kellett egykoron szembenézniük a 2. magyar hadsereg katonáinak az 1943. január 12-én meginduló szovjet támadást követő visszavonulás során.

A ma túrázóinak nehézségeit viszont nagyban tompította a helyi önkormányzatok által biztosított jóízű és bőséges ellátmány. A pihenésre iskolák tornatermeiben és kultúrházak rendezvénytermeiben nyílt lehetőség. A túra által érintett településeken rendezett megemlékezések során nemcsak a Donnál elesett magyar katonákról és munkaszolgálatosokról emlékeztek meg, de a magyarországi harcokban a környéken életüket vesztett német, szovjet és magyar katonákról, polgári lakosokról is.

1595948441