Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesterkurzus

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. augusztus 3. 13:07

Biztos kéz, hibátlan látás, tökéletes álcázás, rejtőzködés, lopakodás: csak ízelítő azon fontos tulajdonságok és készségek tárházából, amelyekkel egy profi mesterlövésznek rendelkeznie kell.

1595957800
Jobban mondva a mesterlövészpárnak – fűzi hozzá a bevezetőben említett készségekhez és tulajdonságokhoz Pintér Ferenc alezredes, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj megbízott parancsnoka –, hiszen az akciófilmek, valamint a második világháború „magányos farkasaival" ellentétben korunk mesterlövészei párban ténykedve, voltaképpen a legkisebb önállóan mozgó harcászati „alegységként" látják el szolgálatukat. Ám e szolgálat egyáltalán nem csak az „egy lövés, egy halál" jegyében telik – tapasztalom meg a táborfalvi gyakorló- és lőtéren, a zászlóalj mesterlövész-kiválasztó és -szakfelkészítő tanfolyamán.

Ma már feladatuk sokkal összetettebb, olyannyira, hogy a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselés körülményei közepette is küldetésük végét jelentheti egy leadott lövés. Napjainkban a mesterlövészpár felderít, célt jelöl meg, szárazföldi és légi csapást kér és irányít, a különböző szintű parancsnokok „szemeként, füleként, meghosszabbított karjaként" látja el feladatát. (Egy feladat során például csak akkor adják le azt a bizonyos lövést, ha az ellenség harcászati vagy hadműveleti szempontból kiemelt, meghatározó parancsnoka kerül a célkeresztbe. De ezzel vége is küldetésüknek, egy feladatuk marad, a menekülés. Minden más esetben sokkal nagyobb hasznukat veszik a parancsnokok, ha folyamatosan információkkal látják el őket az ellenség mozgásáról, várható tevékenységéről.)

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 9-én, pénteken megjelenő számában!)