Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mil to Mil”

Szöveg: Duruczné T. Dóra főhadnagy |  2018. március 27. 12:53

Ismét a szentendrei MH Altiszti Akadémia adott otthont a Magyar Honvédség szervezésében és az Ohiói Nemzeti Gárda vezetésével megvalósuló „Mil to Mil” (Military to Military – Katonáktól katonáknak) program keretében megvalósuló Junior officer and NCO development program egyhetes képzésének, amelyen idén huszonkilencen – tizennégy tiszt és tizenöt altiszt – vesznek részt.

1599184022
A fiatal tisztek és altisztek fejlesztőprogramja azon alapul, hogy a Magyar Honvédség tisztjeinek vezetői ismereteit bővítsék, a vezető és a beosztott között a hatékonyságot növeljék. Ebben segítenek a tapasztalt altisztek, akikkel akár a hétköznapokban, akár műveleti területen kell együtt dolgozniuk és kooperálniuk a tiszteknek.

A program megnyitóján Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa köszöntötte a résztvevőket. „Az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség együttműködése immáron negyed évszázadra nyúlik vissza: számos képzés, együttműködés van a hátunk mögött, amelyből sokat tanultunk"– mondta a honvédség vezető altisztje, majd hozzátette: „Békében és műveleti területen is kiemelten fontos, hogy tisztek és altisztek együtt dolgozzanak. A mostani képzés célja, hogy az együttműködést erősítsük, hogy a fiatal tisztgenerációban tudatosítsuk, hogy a tapasztalt altiszt tudásában bízhat, rá nyugodt szívvel támaszkodhat a döntések meghozatalában. Az altisztek pedig legyenek biztos támaszai a tiszteknek."

1599184023
Az amerikai nagykövetség Védelmi Együttműdködési Irodája (ODC) képviseletében Brittany Stewart ezredes, az ODC vezetője köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte az altisztekkel való együttműködés fontosságát, valamint a közös munka és tapasztalatok olyan megosztását és feldolgozását, amelyre a most kezdődő képzés lehetőséget nyújt.

A tanfolyam első részében az Ohiói Nemzeti Gárda oktatói elméleti előadásokat tartanak vezetéselméleti, illetve kommunikációs témakörökben. Az elméleti alapok gyakorlatba való áthelyezése pedig helyzetgyakorlatokkal valósul meg, amelyek során olyan szituációkba helyezik a tiszteket és altiszteket, amelyeket közösen tudnak megoldani, használva a már elsajátított elméleti alapokat és a meglévő tudásukat, gyakorolva ezzel is az együttműködést.

1599184023
Fotó: a szerző felvételei