Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenhol helytálltak – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 10. 10:15

Koszovói és iraki misszió, három hónapos kiképzési feladat Észtországban, számos hazai és külföldi gyakorlat, valamint részvétel a határvédelemben. Röviden így lehetne összefoglalni a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 2017-es évét. Horváth Gábor dandártábornokkal, az alakulat parancsnokával beszélgettünk.

1596043253
A korábbi esztendőkhöz hasonlóan tavaly is rendkívül mozgalmas évet zárt a tatai alakulat.

– 2017-et úgy kezdtük, hogy a dandár katonáinak nagy része külföldi misszióban volt, az itthon maradottak számára pedig a Közös Akarat feladat, azaz a déli határ biztosítása jelentette a legfontosabb teendőt – hallhattuk Horváth Gábor dandártábornoktól, aki márciusban vette vissza az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoki beosztását a megbízott parancsnoktól, Sipos Antal ezredestől, miután korábban, 10 hónapon keresztül az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon megbízással, ideiglenesen a szárazföldi haderőnem távol lévő főnökét helyettesítette.

A dandártábornok hozzátette: tavasszal érkezett haza az addig külszolgálaton lévő két kontingens Koszovóból, illetve Irakból. A közel-keleti országból visszatért katonák ugyanakkor nem sokat pihenhettek, hiszen összeszokott alegységükre épült a Training Bridge 2017 elnevezésű közös kiképzés, amit a visegrádi négyek biztonságerősítő felajánlásának részeként hajtottak végre júliustól, három hónapon keresztül Észtországban.

– Természetesen számos más külföldi misszióban is részt vettek a tatai katonák az elmúlt évben. Egyéni beosztásokat láttak el Szomáliában, Maliban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban – emelte ki a parancsnok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!)