Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós felkészítések: újra teljes gőzzel

Szöveg: Bojtos László százados |  2012. szeptember 13. 10:54

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban már augusztus utolsó napjaiban véget ért a nyári szünet. A kiképzők ekkor kezdték meg az Egyesített Balkáni Hadszíntérre kiutazók felkészítését.

1595941516

Az úgynevezett missziós törzstiszti alaptanfolyamon a kiutazás előtt állók megismerkedtek az alapvető törzstiszti, altiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket, illetve -képességeket, amelyek elengedhetetlenek a tervezett külszolgálat eredményes végrehajtásához. A kéthetes komplex, széles spektrumot lefedő alapképzés célja a Magyar Honvédség állományából a NATO- és az EU-missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett katonák felkészítése.

A tanfolyamon részt vevők a kiképzés végére megismerték a nemzetközi hadijog érvényben lévő szabályait, valamint az alapvető békefenntartó eljárásmódokat. Emellett elsajátították az ön- és kölcsönös segítségnyújtás alapvető fogásait is. 

A katonák szeptember második hetében, a missziós célfelkészítés keretein belül hadszíntér- és katonaföldrajzi foglalkozásokon, valamint a geopolitikai helyzetet értékelő előadásokon vesznek részt. Ugyancsak fontos része a felkészítésnek a vallási és kulturális különbségek, szokások és a műveleti területen előforduló esetleges kockázatok, veszélyek oktatása, feldolgozása.

A balkáni felkészítés végeztével, szeptember végén újabb nemzetközi kurzus kezdődik az MH BTKK-ban − a XXIV. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) résztvevői érkeznek Szolnokra. A tanfolyamon a Magyar Honvédség 15 tisztje mellett az ENSZ 11 tagországából további 15 katona vesz részt.