Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műveleti képességteszt Litvániában

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 16. 12:11

Látogatást tett a NATO Litvániában települt híradó-alakulatánál az Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság Forward Integration Team csoportja.

1595975492

A hollandiai Brunssumban diszlokáló Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (Joint Force Command – JFC Brunssum) egyik csoportja – az úgynevezett NATO Forward Integration Team (NFIT) – a Baltikum térségében folyó NATO-műveleteket és biztonságerősítő intézkedéseket támogató, egyhetes feladatának részeként július 14-én látogatást tett egy telepíthető híradó- és informatikai századnál (Deployable Communications Module, DCM).

A DCM, amely mintegy harmincfős állománnyal és tíz járművel települt ki Székesfehérvárról a litván fővárosba, része a NATO 3. híradózászlóaljának, amely a NATO híradó- és informatikai rendszer csoport (NATO Communications and Information Systems Group, NCISG) alárendeltségében működik. A Litvániába történő kitelepülés része volt annak a műveleti képességtesztnek, amelynek célja a magyar alakulat képességeinek és előre nem tervezett műveletekre való reagálásának felmérése. A DCM rendszeres kiképzési gyakorlatait kiegészítő műveleti teszt a maga nemében az első kommunikációs rendszerteszt a NATO DCM számára.
„Feladatul kaptuk egy műholdas távközlési rendszer földi termináljának telepítését és bekapcsolását a harcászati műholdas távközlési hálózatba (Tactical Satellite Network), ami lehetővé teszi a NATO híradó-infrastruktúrájának kiterjesztését. Ez egy jó lehetőség arra, hogy teszteljük a gyors alkalmazásra való képességünket, illetve arra is, hogy ellenőrizzük és a szükséges mértékben frissítsük az eljárásainkat" – mondta Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM parancsnoka.

1595975492

A 30–50 felhasználó részére nyújtott biztonságos és nem biztonságos számítógépes szolgáltatások létrehozása érdekében a DCM a rendelkezésre álló eszközök széles skáláját vonultatta fel, a hordozható műholdas antennától kezdve a számítógépszervereken, tápegységeken, légkondicionáló berendezéseken, sátrakon és távközlési kábeleken át egészen a számítógépekig és egyéb készletekig.
A NATO Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokságtól érkezett NFIT egyhetes feladata során különböző litvániai gyakorlóterekre és katonai létesítményekbe látogat el. A csoportnak Vilniusban lehetősége nyílt a DCM műveleteinek megfigyelésére, és tájékozódott a műveleti tesztelésről is. „Érdekes volt látni, hogyan képes a DCM a NATO gyorsreagálású műveleteinek támogatására. A DCM állománya nagyon keményen dolgozott annak érdekében, hogy rövid idő alatt híradókapcsolatot létesítsen, és nagy hatással volt ránk a tevékenységük" – mondta Hans Houf ezredes, az NFIT vezetője.

A magyar alakulat szintén büszke arra, hogy részese lehetett a tesztnek, amely a „maga nemében" a DCM első megmérettetése volt. „Az alakulatunk katonáit speciális módszerrel választották ki, és arra képezték ki őket, hogy a NATO-vezetésű műveletekben támogató erőként alkalmazhassák őket a világ bármely részén. Megtiszteltetés számunkra, hogy többnemzeti környezetben szolgálhatunk" – mondta Dózsa őrnagy.

1595975492

Fotó: Richard Komurek őrnagy, US Air Force
Forrás:
jfcbs.nato.int