Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napóleon és Clausewitz a Stefánia Szalonban

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. november 5. 19:02

A hadtudomány kialakulása és fejlődése volt a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ Stefánia Szalon című rendezvényének témája november 3-án.

1595982033

Az érdeklődők a Hadtudomány a tudományok rendszerében című előadásból megtudhatták, kik kezdték el művelni ezt a tudományágat, hogyan haladt előre az elmúlt évszázadok alatt és hogy mi a szerepe a mai világban.

A Stefánia Szalon előadói ezúttal M. Szabó Miklós nyugalmazott altábornagy, az MTA rendes tagja, valamint Dr. Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, az MTA Hadtudományi Bizottság ügyvivő elnöke voltak, beszélgetésüket pedig Dr. Kovács László ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánhelyettese moderálta.

A beszélgetés során elhangzott: a napóleoni háborúk és a nagy francia forradalom után megindult a tapasztalatok feldolgozása, ezek adták meg az alapot a katonai teoretikusok munkásságához, akik a hadtudományok forradalmát próbálták meg rendszerbe foglalni. A híres Carl von Clausewitz, akinek tanítása egy évszázadon át nagy hatással volt a hadtudomány fejlődésére, számos hadtudományi művében elsőként összegezte a napóleoni háborúk tanulságait.

1595982033

Az előadásból az is kiderült, hogy a harceljárást illetően a ’48-as szabadságharc hadművészete a vereség ellenére európai színvonalú volt, ami azt mutatja, hogy a csatákban már megjelentek a feldolgozott tapasztalatok.

Fotó: a szerző felvételei