Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdőt rendeztek a szélsőségesek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 5. 20:10

Az iraki Albu Nimr törzs újabb tagjait, legalább harminchat embert mészárolt le az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet hétfőn az ország nyugati részében, ahol az elmúlt három napban már a szintén szunnita törzs több száz tagjával végeztek a dzsihadisták.

Az el-Anbár tartományban elkövetett mészárlásról Naim al-Gaud sejk, a törzs egyik vezetője számolt be, aki szerint a kivégzettek között négy nő és három gyermek is volt. Az IÁ fegyveresei sorba állították az áldozataikat, és egyenként, közvetlen közelről agyonlőtték öket – mondta.

A mészárlás tényét az AFP francia hírügynökségnek egy iraki ezredes is megerősítette, de ő ötven kivégzett emberről beszélt. Azt mondta, az IÁ a törzs mintegy ezer tagját ejtette fogságba, akik közül naponta ötvenet végeznek ki.

Azt a sejk is elismerte, hogy törzse több mint ezer tagjának sorsáról nem tudnak, de szerinte nem biztos, hogy mindannyian az IÁ fogságába estek. Abban a faluban, ahol az IÁ a hétfői mészárlást elkövette, ugyanakkor mintegy 120 családot tartanak fogva a dzsihadisták – tette hozzá.

Az Anbár tartomány jelentős részét ellenőrző szélsőséges szervezet az elmúlt néhány napban az Albu Nimr törzs több száz tagjával végzett, különböző források 250 és 400 közé teszik a kivégzettek számát. Az iraki emberi jogi miniszter vasárnap azt közölte, hogy az IÁ 322 emberrel végzett azóta, hogy a múlt héten megkezdte bosszúhadjáratát a törzs ellen, amiért annak tagjai ellenálltak a dzsihadistáknak.

A törzs a közelmúltig sikeresen felvette a harcot az IÁ-val szemben, de mióta kiapadtak lőszertartalékai, tagjai visszavonulásra és menekülésre kényszerültek. A menekülők egy részét a terrorszervezet bekerítette és megölte.