Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lehet feladni Magyarország biztonságát

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. július 5. 17:04

Magyarország nem akarja feladni keresztény kultúráját és a biztonságot – mondta Németh Szilárd,a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 5-én, csütörtökön a Martosi Szabadegyetemen.

A szlovákiai Martoson, a MartFeszten megrendezett beszélgetésen – amelyen az államtitkárt és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt Cziprusz Zoltán, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökségi tagja kérdezte – egyebek mellett szó esett a társadalom és a honvédség kapcsolatáról, a hadsereg fejlesztéséről, a migrációs válságról és az európai biztonsági helyzetről.

1599190086
Németh Szilárd az első témával kapcsolatban hangsúlyozta: a honvédség társadalmi elfogadottsága megkerülhetetlen kérdés az ország biztonsága szempontjából. Ennek egyik fontos területe a honvédelmi oktatás és a kadétképzés, illetve a fiatalok megszólítása. Ugyanakkor a hadsereg elfogadottságának növelése kapcsán meg kell jegyezni azt is, hogy bizonyos időszakokban a döntéshozók a honvédség leépítésével voltak elfoglalva. A mostani vezetés viszont arra vállalkozott, hogy tudatosítsa: a katona hazáját minden elé helyező, tisztességes ember, de a nimbusz újraépítése csak úgy sikerülhet, ha a szakma és a politikum mellett az emberek támogatását is bírja. Erre most jó lehetőség kínálkozik, hiszen a megváltozott biztonsági környezetben nem kell elmagyarázni, hogy szükség van a honvédekre.

Németh Szilárd szavai szerint a haderő leépítése 2010-re már oda jutott, hogy nem, vagy csak alig voltak működő helikopterek és harckocsik. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja tehát nem lehet más, mint a honvédség elveszett katonai képességeinek újraépítése, s újak kialakítása. Ennek részeként szállító repülőgépeket, helikoptereket, új felszerelést és egyéb eszközöket vásárolnak. Arról, hogy pontosan milyen fegyvereket szereznek be, szakemberek döntenek – tette hozzá. A program keretében újrainduló hazai fegyvergyártásról azt mondta: ha európai hadsereget akarunk, európai fegyvergyártásra van szükség, s ezen a téren fontos a függetlenség, hogy ne kelljen más nemzetekkel egyeztetni a kérdésben. „Magyar emberek Magyarországon magyar fegyvert fognak a magyar honvédek kezébe adni" – fogalmazott az államtitkár.

1599190086
A migrációs krízis kapcsán kiemelte: jó döntést hozott a kormány, hogy nem engedte be az illegális migránsokat, s mostanra egyre több európai ország követi ezt az utat. „Nem akarjuk feladni keresztény kultúránkat, nem akarjuk feláldozni Magyarország biztonságát" – hangsúlyozta. Németh Szilárd hozzátette: nemcsak arról van szó, hogy elutasítják a terroristák és a bűnözők beengedését, hanem arról is, hogy a népesedés kérdését sem szeretnék külföldiekkel megoldani. A migráció problémája a jövő évi európai parlamenti választások egyik fontos kérdése, de hasonlóan hangsúlyos lesz az is, hogy az unió a nemzetek Európáját jelenti-e a jövőben, vagy egy „brüsszeli vízfej" irányítja majd.

A NATO-tagságról és a honvédelmi költségvetés növeléséről (az észak-atlanti szövetség elvárása szerint 2024-ig a GDP 2 százalékára kell emelni a hadseregre szánt büdzsét) azt mondta, a szervezet az erős nemzeti hadseregek együttműködésére épül, így tudnak ezek a haderők még erősebbé válni. Ha valamelyik tag nem járul hozzá a megfelelő mértékben a közös ügyhöz, az az egész szövetséget gyengíti. 

Németh Szilárd köszönetet mondott a héten Budapesten, a Dunában talált bomba kiemelésében és elszállításában közreműködött katonáknak és rendőröknek is áldozatos munkájukért.

Fotó: Tischler Zoltán