Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországi gyakorlaton jártak a tanfolyam hallgatói

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 22. 11:32

Az elmúlt évekhez hasonlóan december első két hetében idén is megrendezték Németországban a Common Trail 2015 elnevezésű gyakorlatot.

A hamburgi Führungsakademie der Bundeswehr adott otthont a tizenöt ország 150 főtisztjének részvételével megrendezett gyakorlatnak – belőlük állt a gyakorlaton résztvevő két összhaderőnemi törzs tervező állománya. A NATO válságkezelésre épülő gyakorlat célja az egyéves modult jelentő haderőnemi képzést befejező tisztek összekovácsolása, nemzetközi megmérettetése volt.

1596006033

A magyar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam delegációja – Balogh Péter ezredes tanfolyamparancsnok,  valamint Nyitrai István és Nagy László János alezredesek – ehhez a munkához csatlakozott, hogy feladataikat beosztott törzstisztként a NATO érvényes tervezői eljárásainak figyelembevételével hajtsák végre.

A kéthetes gyakorlaton, a rendező ország főtisztjei mellett, részt vettek a lengyel, a francia, az amerikai, az olasz és a belga vezetőképző intézményeinek képviselői is. A gyakorlat sikere érdekében a Führungsakademie der Bundeswehr parancsnoksága korábban magas nemzeti és NATO beosztásokat betöltő, haderőnemi vezető mentorokat kért fel. A holland Ton van Loon altábornagy (szárazföld), a német Freidrich W. Ploeger altábornagy (légierő) és Hans J Witthauer altengernagy (haditengerészet), valamint a nagyszámú ezredes és alezredes mentorok mindent megtettek azért, hogy a gyakorlatban megfogalmazott célkitűzéseket a gyakorlaton résztvevők elérjék.

1596006033

A gyakorlat szervezői az elmúlt évek hadviselő tapasztalatait is beépítették a szcenárióba, nagy hangsúlyt fektetve az átfogó megközelítésű tervezésre, a hatásalapú műveleteket segítő információs műveletekre és a kinetikus és nonkinetikus célkezelésre. Ez utóbbi a líbiai légi műveletek tapasztalataként jelent meg a Common Trail 2015 (és az azt megelőző Common Effort) tervezésének folyamatában.