Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlatot tekintett meg a Honvéd Vezérkar főnök Szlovéniában

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. augusztus 28. 8:50

Magyar katonák is részt vesznek az augusztus 17−30. között Horvátországban, Szlovéniában, valamint Németországban, az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Erőinek Parancsnokságán zajló Immediate Response 2014 elnevezésű nemzetközi gyakorlaton.

A dandárszintű gyakorlaton − a magyar katonák mellett − Albánia, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Nagy-Britannia kijelölt katonai egységei vesznek részt. A gyakorlat elsődleges célja a részt vevő országok interoperabilitási és harckészültségi szintjének emelése béketámogató műveletek, humanitárius és katasztrófavédelmi feladatok végrehajtása során.

1595977584

A Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár képviseli 38 katonával; egészségügyi szakszemélyzettel és a többnemzeti dandártörzsbe delegált törzstisztekkel. Magyar részről ez a gyakorlat azért is kiemelten fontos, mert a katonai egészségügyi szakszemélyzet nemcsak elsődleges feladatát – azaz a harctéri egészségügyi ellátást – gyakorolhatja, hanem katasztrófavédelmi helyzetek szimulálásával, a civil lakosság védelme különböző helyzeteinek begyakorlásával a katasztrófahelyzetek elhárításában is jártasságot szerezhet.

A részt vevő országok katonai vezetői − köztük dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök − augusztus 27-én, szerdán tekintették meg a gyakorlat bemutatóját. A vendégek számára rendezett tájékoztató előadáson szó esett a nyugat-balkáni országok együttműködésének kereteiről, majd a katonai vezetők a gyakorlat-ellenőrző csoportot, illetve a dandár- és zászlóalj-vezetési pontokat tekintették meg.

1595977584

A vezetési elemek megismerését követően, a szlovén főváros közelében fekvő Mahneče gyakorlótéren egy harcászati mozzanatot nézhettek meg a katonai vezetők. E bemutatóban hangsúlyosan jelentek meg a katasztrófahelyzetek elhárítása során alkalmazott elemek, azaz a robbanóeszközök felderítése és mentesítése, a balesetek utáni helyszín biztosítása, átvizsgálása, a túlélők kimentése, valamint a légi úton történő sebesültkiemelés.

A gyakorlat bemutatója a sebesültellátás elsődleges állomása, a NATO-szabványok szerinti úgynevezett ROLE-1 szintű ellátórészleg megismerésével zárult.

1595977585

Fotó: Honvéd Vezérkar