Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi tárgyalástechnikai tanfolyamot rendeztek a szentendrei bázison

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. április 11. 8:25

Tíz nemzet katonái vettek részt az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ által rendezett NATO összekötői tanfolyamon, Szentendrén.

1599201151
Varga László őrnagy, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ Műveleti Tervező Részlegének vezetője kérdésünkre elmondta: a hágai székhelyű NATO CIMIC Kiválósági Központ útmutatása alapján és oktatóinak részvételével szervezett tanfolyamon a hallgatók a valóságoshoz közeli, szimulált helyzetekben gyakorolják a különböző tárgyalástechnikákat. A másodszor megrendezett tanfolyamra például a Visegrádi Négyek (V4) országaiból és az Egyesült Államokból, illetve Belgiumból is érkeztek hallgatók.

1599201151

A részlegvezető elmondta azt is, hogy munkájuk legsarkalatosabb része a tárgyalás, ami műveleti területen, tehát idegen közegben, az adott ország állami és civil képviselőivel történik. Annak érdekében, hogy ez sikeres legyen határozott, de udvarias fellépésre van szükség, és tisztában kell lenni a helyi szokásokkal is. Ráadásul a tárgyalás általában egy harmadik fél, a tolmács segítségével történik, így az egyhetes tanfolyam nyelve is az angol, ahogy az megszokott a NATO-missziókban.

Az őrnagy kiemelte: a központ július 1-től a V4 EU harccsoport munkájában is részt, így az április 10-i rendezvény a nem-kinetikus támogató elem utolsó felkészítéseként is szolgál.

1599201152

Fotó: Szabóné Varga Erika főhadnagy