Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugalom a harctéren

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 7. 19:41

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Naplóban olvasható, hogy az északi harctér óriási vonalán a nagy csaták után nyugalom van. A vasárnapra virradó éjszakán csupán előcsatározások folytak, s csak a felderítő lovasság kisebb csapatai ütköztek meg az ellenséggel.

Mindeközben Lublin ostroma folyamatosan tart. A vert orosz seregek minden erejükkel védik a várost: az Ivangorod és Varsó, valamint BresztLitovszk felé vezető utak kulcsát.

“A galiciai határon szélcsönd állott be. Az ellenséges csapatok farkasszemet néznek egymással. Csak itt-ott történnek kisebb előőrsi csatározások. Már három nap óta tart ez a fegyvernyugvás. Az orosz seregeket teljesen kimeritette a tiznapos csata. A monarchia csapatai készülődnek a döntő mérközésre. Lemberg körül minden csöndes. A városban teljes nyugalom van" – számol be a Népszava a galíciai frontról.

Az újság tudósít arról is, hogy az albán seregek bevonulnak Durazzóba.

Romániában Franciaország mellett tüntettek az emberek – olvasható az újság Déli államok rovatában.

Visszavonulásról továbbra sem esik szó, a Pesti Hírlap így fogalmaz: „Az egész harcvonalon Lublin kivételével nyugalom van".


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978433
Címkéklapszemle