Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási lehetőség előtt áll Budapest

Szöveg: Révész Béla |  2016. május 13. 15:04

„Sportért felelős államtitkárként is mindenben támogattam, honvédelmi miniszterként is mindent megteszek azért, hogy 2018-ban megmutathassuk a világnak, mennyire sportbarát ország vagyunk” – mondta dr. Simicskó István május 13-án, pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyen Budapestet az IRONMAN 70.3 világbajnokságának egyik lehetséges helyszíneként mutatták be.

Több mint száz helyszínen rendezik meg évente az IRONMAN 70.3 versenyeket, a viadalok iránti érdeklődést jól mutatja, hogy 2017-ben hetven ország mintegy 200 ezer triatlonistáját várják a szervezők. Közülük kerülnek ki azok, akik részt vehetnek a 2018-ban rendezendő döntőben. A finálé rendezési jogáért mára három város maradt versenyben, közülük az egyik Budapest.

Az IRONMAN 70.3 a világ legnagyobb és legismertebb triatlon-sorozata. Olyan triatlontáv, amely 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból áll. A főváros 2014 óta vesz részt a világ legnevesebb bajnokságában. A hazai rendezés annyira színvonalasra sikerült, hogy már az első évben megkapta a „Világ legjobb első versenye", valamint „Az Európa legjobb versenye" címet. Az IRONMAN szervezői jelenleg tartják a helyszínbejárásokat a finálé helyszínéül szolgáló három legesélyesebb városban. Budapesten kívül Nizza és az afrikai Port Elizabeth jutott a legjobb három közé, ami önmagában is hatalmas eredmény.

1596013505

Kropkó Péter, az IRONMAN 70.3 Budapest szakmai vezetője (aki maga is ötvenegyszeres IRONMAN) szerint már az is hatalmas elismerés, hogy a főváros idáig jutott a pályázatban. „A rendezési jog óriási lehetőséget jelentene hazánknak, hiszen nemcsak a hazai sportéletet lendítené fel, de turisztikai szempontból is kiemelkedő bevételt jelentene az országnak" – mondta a szakmai vezető.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese is az esemény turisztikai vonzerejét hangsúlyozta. A sajtótájékoztatón elhangzott: ha Budapest megnyeri a világbajnokság rendezési jogát, az mintegy 15 ezer sportoló, kísérő és szurkoló érkezését jelenti, ami négy-öt napon át mintegy 17 millió eurós közvetlen gazdasági hatást gyakorol a nyertes térségre.

Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos a verseny arculatépítő jellegét emelte ki. Mint mondta, „a sport és a turizmus összefonódása optimális országimázs-építő lehetőség. Nagy öröm, hogy Budapest 2018-ban jó eséllyel otthont adhat egy ilyen presztízsű eseménynek."

Dr. Simicskó István a kezdetektől fogva segítette a hazai IRONMAN-versenyek megrendezését, akkori sportért felelős államtitkárként sokat tett azért, hogy a budapesti viadal komoly, nemzetközi szinten jegyzett eseménnyé nője ki magát. Honvédelmi miniszterként is folytatja ez irányú tevékenységét, amely a világbajnokság megrendezésében teljesedhetne ki. A honvédelmi miniszter hozzátette: a Magyar Honvédség minden segítséget megad, amellyel a nívós sportesemény sikeréhez hozzájárulhat.

A nemzetközi szervezői gárda jelenleg a három esélyes város felkészültségét vizsgálja. Hogy melyik nyeri el végül a rendezési jogot, az júliusban derül majd ki.

Fotó: Tóth László