Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örökre beírták nevüket a magyar hadikrónikába

Szöveg: Szűcs László |  2014. december 9. 7:08

Vitéz Barankay József rohamtüzér százados, vitéz Massányi Tibor őrnagy, vitéz Horváth Sándor főhadnagy, Lövey Dániel zászlós, Bozsoki János hadnagy – öt név abból a huszonkettőből, akik megkapták a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet. Róluk szól a Hősök Aranygárdája című film, amelynek elkészítésében a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály is közreműködött.

1595984134

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2001-ben jelent meg a Vitézségért című könyv, amely arról a 22 katonáról szól, akik hadi cselekedeteik elismeréseként megkapták az egyik legrangosabb második világháborús kitüntetést, a Horthy Miklós kormányzó által 1942-ben újraalapított Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet. Az első kiadást a szerzők – dr. Kovács Vilmos ezredes, Illésfalvi Péter és Maruzs Roland alezredes – 2011-ben kibővítették, s újra megjelentették. A könyvben leírtakra ekkor figyelt fel egy filmgyártással foglalkozó kiadói és szolgáltatói kft., és eldöntötte, hogy filmre viszi azon katonák történetét, akik rettenthetetlen bátorságukkal örökre beírták nevüket a magyar hadikrónikába.

1595984134

A forgatás 2012-ben kezdődött, s a két év alatt elkészült, játékfilmes elemekkel tűzdelt dokumentumfilmet először az idei Magyar Filmhéten nézhette meg a közönség. Az 52 perces film – amit azóta műsorra tűzött a közszolgálati televízió is – a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett 22 katonából öt életútját eleveníti fel, miközben hadtörténész szakértők mutatják be a nézőknek a történelmi környezetet, valamint azokat a fegyvertényeket, amelyekkel a második világháborúban harcolt magyar katonák kiérdemelték az egyik legrangosabb kitüntetést.

1595984134

„A könyv második kiadásának megjelenése után keresett meg minket Moys Zoltán, a film forgatókönyvírója, illetve Vándor Attila, a rendező, hogy lenne-e kedvünk közreműködni elkészítésében. Természetesen mind a hárman azonnal igent mondtunk" – árulta el a részleteket Maruzs Roland alezredes. A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője hozzátette: a forgatás több helyszínen zajlott. Vettek fel jeleneteket a Magyar Honvédség csobánkai gyakorlóterén – ehhez természetesen szükség volt a Honvéd Vezérkar főnök engedélyére, amit sikerült megszerezni –, valamint több hagyományőrző hadijátékon is rögzítették az eseményeket. Ugyancsak forgatott a stáb a Felvidéken is. Ugyanis a magángyűjteményként működő oroszkai hadimúzeumban több korabeli nehéztechnika is megtalálható. A harcjármű tulajdonosa örömmel adta kölcsön a 102-es toronyszámú T−34-es harckocsit a produkcióhoz, sőt ő maga is szerepet vállalt a filmben, egy orosz tisztet játszott el.

1595984135

A film kerettörténetét vitéz Barankay József rohamtüzér százados életútja adja. A történet azzal kezdődik, amikor a százados a frontra indulás előtt eladja budapesti lakását, majd az utolsó képkockák a 2012-es újratemetésén készültek, a Fiumei úti temetőben – árulta el Maruzs alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a filmet – várhatóan a doni áttörés évfordulóján, azaz januárban – ismét műsorra tűzi a közszolgálati televízió.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…