Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a hősökért

Szöveg: Tóth Andrea |  2012. november 1. 18:58

Halottak napja alkalmából ismét hadisírgondozást rendezett a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Debreceni Szervezete. Több mint száz diák, nyugállományú katona, civil és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, közalkalmazottai vették ki részüket a munkából a Honvédtemetőben, illetve az Orosz Hadifogoly- és Járványtemetőben.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának katonái, a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Szent József Gimnázium tanulói a Honvédtemetőben munkálkodtak. A katonák és a fiatalok együtt takarították drótkefével a sírköveket, gereblyézték a faleveleket, tisztították meg a gyomoktól a sírok környékét, festették újra a kőtáblákon olvashatatlanná vált neveket.

1595943948

A hagyományokat ápolva a 39. Lövészzászlóalj tagjai elsősorban az elődök, a 39. Császári és Királyi Gyalogezred hőseinek sírhelyeit hozták rendbe, így adózva az elhunytak emléke előtt.

Az Orosz Hadifogoly- és Járványtemetőben a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium több mint húsz katonanövendéke és a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj tagjai végezték a munkát.

Ezalatt Martinkovics Katalin, a dandár könyvtárvezetője, illetve Mátyás Szabolcs, a HTBK hadisírgondozó szekciójának vezetője összehasonlította a jelenlegi állapotokat az 1919-ben Zoltai Lajos helytörténész által leírt viszonyokkal, annak érdekében, hogy feltérképezzék: visszaállíthatóak-e az egykori körülmények a sírkertben.

1595943949

A sírgondozási munkálatok részeként a napokban nyugállományú katonák a Köztemetőben tették rendbe azt a parcellát, ahol ha nem is háborúban, de a haza szolgálatában sok időt eltöltött katonák sírhelyei találhatóak.

A HTBK tervei között szerepel, hogy legközelebb már a cserkészek is csatlakoznak a Park-naphoz – mondta dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese. Hozzátette: az új köznevelési törvény elfogadásával lehetővé vált, hogy a diákok közcélú munkaként − amely szükséges az érettségihez − részt vegyenek a hadisírgondozásban.

1595943949

Fotó: A szerző felvételei