Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályára irányítás általános iskolásoknak

Szöveg: Hegedüs Anita |  2017. június 1. 19:21

A Kossuth-napi programokkal egybekötve rendeztek honvédelmi napot a dabasi Kossuth Lajos Általános Iskolában, május utolsó hétvégéjén. A rendezvényen a Magyar Honvédség alakulatai közül részt vett az MH Logisztikai Központ és alárendelt szervezetei, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

1596033460

Az általános iskola egyik legfontosabb közösségi eseménye a Kossuth-hét, amelynek részeként egy nap a katonaságról, valamint a haditechnikai eszközökkel való ismerkedésről szólt, a gyerekek legnagyobb örömére. Az intézmény vezetője, Tamás Roland fontosnak tartja a honvédelem ügyét, a dabasi fiatalok hazafias nevelését, tiszteletre és fegyelemre tanítását.

A megjelent alakulatok képviselői a Magyar Honvédséghez történő jelentkezés feltételeiről, a katonaélet szépségeiről, valamint a honvédelmi feladatokról is tájékoztatták az érdeklődőket. 

1596033460

Kovács Miklós főtörzszászlós, az MH Logisztikai Központ vezénylő zászlósa szerint a rendezvény abban tért el a központ, illetve az alárendelt katonai szervezetek által eddig rendezett honvédelmi napoktól, hogy amíg korábban a már „katonakorban" lévő fiatalok körében toboroztak, ezúttal az általános iskolások közötti pályára irányítás a legfontosabb cél. "

Kiemelte: „a gyerekeknek, és szüleiknek azt a lehetőséget kell megmutatni, ami jövőben várhat a még most kisiskolás korúakra. Már most fel kell kelteni az érdeklődésüket a katonai pálya iránt, vagy  motivációt adni egy tudatos felkészülésre, ami a későbbiekben a katonai tanintézetekbe történő jelentkezést jelenthet."

1596033461

Az alakulatok látványos technikai bemutatóval népszerűsítették a katonai pályát. A sportcsarnok mögötti területen az MH Anyagellátó Raktárbázis személy- és teherszállító katonai gépjárművei  sorakoztak fel, amelyekbe bele is ülhettek a gyerekek. Ugyancsak nagy sikere volt a mesterlövő és romboló puskának, amit az MH Logisztikai Központ, Lőkísérleti és Vizsgáló Alosztálya biztosított. Ezenkívül az MH Anyagellátó Raktárbázis ruházati és vegyivédelmi bemutatót tartott. Akiket, pedig a repülőgépek vonzottak, örömmel és lelkesen fogadták az MH Légijármű Javító Üzem által kiállított vadászrepülőgép pilótafülkéjét, és katapult ülését.

A programot színesítette még a Dabasi Honvédtüzér Alapítvány. A hagyományőrző 1848-as honvéd tüzérek gyalogsági és tüzérfelszerelést mutattak be, illetve egy tábori ágyú is eldördült.

1596033462

A kisdiákok körében a legnépszerűbb mégis az akadálypálya volt, amely az álcaháló alatti átkúszással indult, majd a fegyverláda mozgatásával folytatódott. A pálya végén, pedig kipróbálhatták az airsoft lövészetet, egy felállított mini mobillőtéren.

1596033463

Fotó: a szerző felvételei