Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Vezérkar főnök előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szöveg: Kiss Zoltán László-Szöőr Ádám |  2017. június 1. 20:20

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök „A Magyar Honvédség nemzetközi műveleti szerepvállalásának aktuális kérdései” címmel tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai vezetői szak és katonai műveleti logisztikai szak MSc-hallgatói számára.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes bevezetőjében elmondta: a magyar honvédek 1897 óta vesznek részt békefenntartó műveletekben szerte a világon. Emlékeztetett: a nemzetközi békefenntartói tevékenység közben elhunyt katonáink a legdrágábbat áldozták azért, hogy az emberiség szerte a világon békében élhessen. Ennek állít emléket a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területén található Békefenntartók Emlékművén látható felirat is, melynek szövege: Végakaratuk a béke volt!

1596033464

A Honvéd Vezérkar főnök ismertette a Magyar Honvédség aktuális nemzetközi missziós szerepvállalásának kiemelt területeit. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy közel 1000 fős nemzetközi szerepvállalásunk prioritása a nyugat-balkáni hadszíntér. Emellett szintén jelentősnek mondható az iraki, az afganisztáni és az észak-afrikai szerepvállalásunk, melyek elsődleges célja a migrációs nyomás forrásának számító instabil régiók helyzetének javítása.

Ennek kapcsán dr. Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta a Magyar Honvédség katonáinak kiemelkedő szerepét az illegális migráció megállításában és kezelésében. Magyarország nemzetközi műveleti szerepvállalása mellett több ezer katona vesz részt hazánk határainak védelmében, akiket köszönet illet helytállásukért.

1596033465

Emlékeztetett arra, hogy dr. Simicskó István,  Magyarország honvédelmi minisztere meghirdette a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot, mellyel az elmúlt huszonöt év legnagyobb, Magyar Honvédséget érintő modernizációja vette kezdetét.

Végezetül hangsúlyozta az országvédelmi képesség fenntartásának és folyamatos fejlesztésének fontosságát, különösen a mai megváltozott biztonsági környezetben. Ennek kapcsán elmondta, hogy a hosszú távú – 15-20 évet felölelő – katonai stratégiai gondolkodás felbecsülhetetlen értékkel bír a haderő és egyben Magyarország szempontjából, melyre az élethosszig tartó tanulás teszi képessé hazánk katonai vezetőit.

1596033466


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária