Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Patara – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 10. 11:32

Emlékeznek még az Egri csillagok című könyvben – illetve a filmben – arra jelenetre, amikor Bornemissza Gergely hadnagy találmánya, a gyúlékony anyaggal megtöltött, szurokfáklyákkal és tűzfegyverekkel telerakott tüzes kerék megfutamítja a várat ostromló törököket? Nos, évekkel később, egészen pontosan 1597-ben, egy másik „tüzes találmány” is győzelemhez segítette a török ellen harcoló keresztény seregeket.

1595975412
A 16. század végére a török hódítások egyre nagyobb területet szakítottak ki Magyarország területéből, Tata az állandó török–magyar harcok színterévé vált. Az egyik legnevezetesebb ostrom 1597. május 23-án zajlott le, amikor is a gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány által vezetett sereg csellel visszafoglalta a várat a törököktől. Az ostrom során egy különleges haditechnikai újítást, egy petárdaként is emlegetett fegyvert vetettek be. Ez volt a patara, amivel berobbantották a várkaput, és ami végül a győzelemhez vezetett.

A „tüzes találmány" egyszerű elven működött: egy harang alakú, vastag falu bronzötvényt lőporral töltöttek meg, és egy meghatározott méretű és vastagságú falapra rögzítették – kapcsok, illetve csavarok segítségével. Ezután az egész szerkezetet felakasztották arra a kapura (a tatai ostrom esetében a várkapura), amit be akartak robbantani. A töltet felrobbanása során keletkező nyomás a falapot szó szerint keresztüllőtte a kapudeszkákon, megnyitva az utat a támadók előtt.

A tatai vár 1597. évi ostrománál történt események felidézésének ötlete 2008-ban pattant ki néhány hagyományőrző fejéből. A Pálffy Kompánia Hagyományőrző Közösség – egy rendezvényszervező céggel közösen – abban az évben szervezte meg először a Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivált, azaz egy egyedülálló kulturális, helytörténeti és idegenforgalmi jelentőséggel bíró rendezvényt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)