Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó (had)történelem óra Mezőőrsön

Szöveg: O. L. |  2016. február 1. 19:45

A mezőörsi Magyar Műhely ÁMK Általános Iskola és Gimnázium a KatonaSuli-program keretében hosszú évekre visszatekintő, gyümölcsöző kapcsolatot ápol Győr-Moson-Sopron megye katonai szervezeteivel. Az egyenruhások minden héten megjelenek az iskolában.

A katonai alapismertek tantárgy oktatásán túl, időről-időre rendhagyó történelemórákat is tartanak a katonák, segítve ezzel a diákoknak a hadtörténelmi vonatkozású témák feldolgozását. A korabeli fegyverzet, felszerelések ismertetése, valamint annak megértetése, hogy egy csata milyen szerepet töltött be a nagyobb hadműveletek vonatkozásában, színesíti, érdekesebbé, tanulhatóbbá teszi a középiskolás tankönyvek száraz tényeit.

1596008118

Orosz László százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tisztje a tragikus sorsú 2. magyar hadsereg doni kálváriáját ismertette legutóbbi, január 27-i előadásában. A hadsereg frontra küldésének előzményein, harcain és pusztulásán túl beszélt a következményekről, valamint a hadműveletekben hősi halált halt katonák emlékének ápolásáról is.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az egykori hadműveleti területen, Voronyezs térségében kialakított két magyar központi katonai temetőben (Boldirevka és Rudkinó települések mellett) 27 690 magyar katona földi maradványait temették újra, valamint gránittáblánkon további 12 595 elhunyt magyar honvéd és munkaszolgálatos és 49 343 eltűnt katona neve szerepel. Hazánk területén a pákozdi Katonai Emlékpark doni kápolnája szolgál a megemlékezések elsődleges helyszínéül. A kápolna előtti sírban egy, a Don-kanyarnál elhunyt és onnan hazaszállított ismeretlen magyar katona nyugszik.

Elhangzott: a magyar királyi 2. honvéd hadsereg tragédiája a rendkívüli körülmények közötti erőpróba és helytállás sokszor elhallgatott példájaként nemzetünk történelmi múltjának szerves része. A magyar családok jelentős részét érintő gyász évtizedekig feldolgozatlan maradt. Az események iskolai történelemórán belüli oktatása az ifjúság számára is mementóként szolgálhat egykori felmenőink sorsának megismeréséhez.

1596008118

Fotó: Rehák József