Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantás és hídépítés

Szöveg: Dósa Eszter őrmester |  2016. november 15. 6:47

Tizenkét, a műszaki altiszti átképző tanfolyamon részt vevő katona vizsgázott a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1596023145

Az átképzés 2014 óta kötelező azon műszaki beosztást betöltő altisztek részére, akik még nem rendelkeznek ilyen végzettséggel. A tanfolyam vizsgáztatásáért az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia kijelölt állománya felelt. Az írásbelit jó és kiváló értékelésekkel zárták, a gyakorlati vizsgát is hasonló színvonalon teljesítették Hódmezővásárhelyen az altisztek.

Molnár Zsolt őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály Műszaki Szakmai Felkészítő Alosztályának alosztályvezetője a következőket hangsúlyozta a tanfolyam hátteréről szólva: „A képzés az altiszti rendfokozattal rendelkező, műszaki végzettséggel nem rendelkező katonák részére szükséges, melynek időtartama tíz hét. Rendkívül széles skálán mozog, tíz szakterületet foglal magába, többek között a repülőtéri üzemeltetéstől kezdve a robbantáson át a vízi átkelést is."

1596023146

A katonák az MH Altiszti Akadémián kaptak hathetes elméleti felkészítést, amelyet három hét gyakorlati oktatás követett más katonai szervezeteknél. Az egyik legnagyobb kihívás az elméleti ismeretek érdekessé tétele a hallgatók számára: az a cél, hogy megismerjék a különböző műszaki szakterületeket, a szakcsapatoknál használt technikai eszközöket, kiképzési foglalkozásokat is vezethessenek az itt megtanultak alapján. Az ismeretek elsajátítása az együttműködés miatt is kulcsfontosságú. Az oktatók új ismereteket adnak át, nem a meglévő tudást elevenítik fel.

A gyakorlati képzés egy része Hódmezővásárhelyen és Szentesen folyt, mivel itt található megfelelő szaktechnikai háttér: a víztisztításhoz, pontonhíd-építéshez, átkelési gyakorlathoz szükséges eszközök, illetve az erődítéshez, álcázáshoz, műszaki zárakhoz, robbantáshoz szükséges technika, valamint az útépítéshez szükséges földmunkagépek, azaz a műszaki építőeszközök.

1596023146

Kiss Viktor főtörzsőrmester, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj altisztje már 18 éve dolgozik műszaki beosztásban, jelenleg a tanfolyamon mint gyakorlati oktató és vizsgáztató. „Több altiszt rendelkezik szakmai végzettséggel a saját szakterületén, de általános műszaki ismeretekkel nem, ezért szükséges, hogy a specializált tudást igénylő beosztások betöltéséhez a katonák szerteágazó, általános műszaki ismeretekre is szert tehessenek, mely minden műszaki beosztást betöltőnél azonos" – mondta.

A tanfolyam egyik résztvevője a tűzszerészektől érkezett. Elmesélte, hogy a rendszeres vizsgázáshoz már hozzászokott, hiszen minden évben számot adnak a speciális felkészültségükről egy vizsgabizottság előtt. Véleménye szerint ez az átképző tanfolyam a különböző, szerteágazó témakörök miatt igen magas követelményszintet állított fel. Ő annyiból volt előnyösebb helyzetben, hogy tíz évvel ezelőtt egy műszaki kontingensben volt külszolgálaton, és ott már személyesen is megtapasztalta a most tanultakat.

1596023146

Egy másik résztvevő a gyakorlati oktatást ítélte a leghasznosabbnak, szívesebben vett volna részt több gyakorlati képzésen a tanfolyam során. A pontonhíd építése áll legtávolabb a saját szakterületétől, így ezt tartotta a legérdekesebbnek: ezzel egyetértett a csoport legfiatalabb tagja, egy vizsga előtt álló tűzszerész őrmester is.

Bátor Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnoka, a vizsgabizottság elnöke szerint fontos, hogy a beosztásba kerülő altisztek szélesebb ismeretalapon nyugvó tudást szerezzenek a különböző műszaki ismeretekből. Pozitívan ítéli meg a képzési tapasztalatokat Molnár Zsolt őrnagy is: a kitöltött kérdőívek alapján a robbantás és a hídépítés volt a legnépszerűbb tanfolyami elem, de a résztvevők a tanfolyam egészét nagyon hasznosnak találták. A tervek szerint valamennyi műszaki beosztást betöltő katona részt fog venni az általános ismereteket nyújtó átképző tanfolyamon.

1596023146

Fotó: a szerző felvételei