Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Senki sem tölt be szebben földi célt, mint ki holtával hazájának élt!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 28. 11:57

Március 27-én avatták fel a Nagy Háború kitörésének századik évfordulója alkalmából felújított hősi emlékművet Recsken.

1595969422
Maruzs Roland alezredes

A rendezvényen Pócs István polgármester és Horváth László országgyűlési képviselő mellett Maruzs Roland alezredes mondott beszédet.
„A nemzettudat újraépítésének egyik alappillére a hősi halottak tiszteletének visszaállítása" − fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának osztályvezetője.

„A mai napon emlékezni gyűltünk össze, emlékezni és ünnepelni, emlékezni azokra a recski hőseinkre, akiknek a nevei itt olvashatóak, és egyben ünnepelni is őket, mivel hirdetnünk kell, hogy áldozatuk nem volt hiábavaló. Esküjükhöz híven teljesítették a kötelességüket, és az életüket sem tartották drágábbnak ennél. Helytállásukkal példát mutatnak nekünk, utódoknak. Az ide felírt ötvenkilenc katonáról nem tudjuk, hol alusszák örök álmukat, a galíciai mezőkön, az Isonzó völgyében vagy a doberdói fennsíkon, egy dolgot azonban biztosan tudunk róluk: recskiek voltak, a mi őseink, ennek a közösségnek a tagjai" − mondta az alezredes.

1595969422
A felújított emlékmű

Maruzs Roland arra kérte a megjelenteket, hogy gondozzák az építményt, és tegyenek le előtte egy-egy mécsest a magyar hősök emlékünnepén vagy halottak napján. „Amikor pedig elhaladnak az emlékmű előtt, gondolatban hajtsanak fejet, és jusson eszükbe a nemes gondolat: „Senki sem tölt be szebben földi célt, mint ki holtával hazájának élt!"

Fotó: Kerekesné Benedek Mária őrnagy