Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sérült gyújtószerkezet miatt költöztették ki a lakókat

Szöveg: Szűcs László |  2014. november 12. 9:18

A 45. héten, azaz november 3-9. között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Bátyi Edina törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2369 bejelentést kaptak.

November 3-án Dormándra vonultak ki a tűzszerészek, mivel Dózsa György úton, csatornázási munkálatok közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Juhász Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit kilőttek, ám nem robbant fel. Ráadásul még a gyújtószerkezete is súlyosan sérült. A rendőrség a környéket lezárta, 16 házat kiürített, összesen harminc embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. A robbanószerkezetet a tűzszerészek végül elszállították, gyújtószerkezetét pedig a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

November 4-én a főváros 16. kerületében, a Bársony István úton, egy családi ház kerítésének építése közben találtak rá a munkások egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra. Mivel ez a robbanószerkezet is kilőtt volt, a tűzszerész munkálatok idejére a rendőrség négy lakóépületet kiürített. A gránát sérült gyújtószerkezetét a tűzszerészek – Szabó Tamás főtörzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

November 7-én Herenden akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a 8-as számú főút 64-es kilométerszelvényében, régészeti feltárás közben a munkások két darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknagránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezeteket a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész