Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Siker a szimulátor bajnokságon

Szöveg: B. T. |  2013. szeptember 29. 9:21

A napokban immáron harmadik alkalommal rendezték meg az ostravai nemzetközi szimulátor bajnokságot a HTP Ostrava CZ a.s. Mi-171 típusú szállítóhelikopter szimulátorán.

A résztvevő nemzetek csapatai között a légierők a szárazföldi és haditengerészeti erők illetve a rendőrségek helikopteres csapatai versenyeztek. Idén a régió Mi-17 szállítóhelikoptereit alkalmazó nemzetei mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisa is elindította két csapatát.

1595960712

A verseny négy egymástól elkülönülő feladatból állt, amelyek értékelése után abszolút kategória díjat osztottak.

Az első feladat a szélirány meghatározás volt, amely során a csapatoknak magashegyi körülmények között, a leszállóhely feletti kétszeri átrepülési lehetőség után kellett meghatározniuk a leszállásra kijelölt ponton uralkodó szélirányt, annak érdekében, hogy a későbbi leszállás biztonsággal végrehajtható legyen. 

Következett az egyhajtóműves leszállás, amikor is a gépszemélyzetek az úgynevezett iskolakör repülés során,  szimulált tűz miatt, a maximálisra terhelt helikopterükön le kellett állítaniuk az egyik hajtóművüket. A hajtómű leállítást követően be kellett sorolniuk a repülőtérre, és ott, egy a leszállásra kijelölt pontra repülőgépszerűen le kellett szállniuk. 

1595960712

Ezt követte a működő hajtóművek nélküli leszállás. A feladat során műszaki meghibásodás miatt, a felszállást követő emelkedés időszakában, a helikopter mindkét hajtóműve leállt. A gépszemélyzeteknek az alattuk elterülő területen kellett kiválasztaniuk a leszállásra alkalmas helyet és azt végre hajtaniuk.

Utoljára pedig a gépszemélyzeteknek egy gyorsasági futamot kellett teljesíteniük a tengeren lévő olajfúró tornyok között szlalomozva. 

A versenyen a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis első csapata, a Bali Tamás alezredes, Freytag Péter százados és Sipos Sándor főtörzsőrmester alkotta gépszemélyzet az abszolút kategóriában második helyezést ért el.

1595960712