Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sírfelújításra gyűjtenek Kocséron

Szöveg: Koós Kata |  2016. július 24. 8:17

A második világháború során a faluban elesett katonák nyughelyének felújítására szerveztek gyűjtést a Pest megyei Kocséron. A sírhelyet tavaly hősi temetkezési helynek minősítették.

1596017144

Gyűjtést hirdetett Hátha lesz még más is címmel a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport, a községben 1944. november 1-jén elhunyt katonák sírhelyének felújítására. A kezdeményezés eredetileg egy egykori kocséri lakoshoz, Ézsiás Bélához köthető, aki egyike volt a sírt évtizedeken keresztül ápoló helyieknek.

Kocséron 1944. november 1-jén tizenegy katona vesztette életét, közülük többen Ézsiás Béláék tanyáján, aki éppen ezért szívügyének tekintette a tömegsírba temetett katonák nyughelyének ápolását és felújítását. Tavaly október 21-én a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya levélben tájékoztatta a civil szervezetet, hogy a sírhely hősi temetkezési helynek minősül.

1596017144

A sírhely felújítását kezdeményező Ézsiás Béla időközben elhunyt, a sírok ápolását a civil szervezet folytatja, jelenlegi gyűjtésük révén a sírfeliratot és a támogatások mértékétől függően a későbbiekben az egész nyughelyet szeretnék felújítani. Terveik szerint november elsejétől már nem egy olvashatatlan felirat fogadja majd azokat, akik szeretnének egy mécsest meggyújtani az elhunytak emlékére, hanem a Béla bácsi által megálmodott, és az összefogás alapján elkészült, Hősi halált haltak 1944. november 1-én feliratú táblán lesznek olvashatóak a sírban nyugvók nevei – ígéri Ádám Zoltánné, a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport tagja.

Akinek pedig erre anyagi lehetősége van, a civil szervezet önzetlen munkáját a Kocséri Településfejlesztési és Turisztikai Egyesület Pátria Takarékszövetkezetnél vezetett 65100383-11405519 Hősi halotti sír alszámlájára utalt támogatással segítheti.

1596017144

Fotó: a szerző felvételei