Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sírokat takarítottak a középiskolás diákok

Szöveg: Lór Ildikó |  2015. május 12. 11:29

A XVI. kerületben, Budapest határánál található a mára szinte teljesen elfelejtett kisszentmihályi temető. A területre az 1940-es évek óta már nem temetnek, így az sajnos mára teljesen elhanyagolt képet mutat, az elburjánzott növényzet szinte mindent benőtt. Néhány sírhelyet ugyan még gondoznak a hozzátartozók, de a terület nagy részét illegális szemétlerakónak használják.

Pedig a méltatlan sorsra jutott temetőben található az országban egyedülálló, az első- és második világháború során hadirokkant katonák számára kialakított parcella is.
A terület rendbetételére a téma és a temető lelkes önkéntes kutatója, Aranyosi Péter Máté kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium szervezésében budapesti középiskolás diákok vállalkoztak.

1595993479

A budapesti II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola 9/B osztályának diákjai a napokban – a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársainak irányításával – első világháborús katonák sírjait tisztították meg és szabadították ki a ránőtt növényzetből.
A diákok önkéntes munkájukkal az elhunyt katonák előtt tisztelegtek, akik nyughelyén a munka végeztével közösen gyújtottak gyertyát.

1595993479

A diákok elmondása szerint különösen érdekes volt az érettségi vizsgához szükséges 50 órás közösségi szolgálatba is beszámítható munkát úgy végezni, hogy közben a szakemberektől az elhunytak háborús történetéről is megtudhattak részleteket.

1595993479

Fotó: a szerző felvételei