Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok kicsi sokra megy – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. március 13. 8:06

A pilóta nélküli légijármű-rendszerek (Unmanned Aircraft System – UAS) felhasználása területén új elképzelések körvonalazódnak. Ezek szerint a drónokkal végzett munkafolyamatok hatékonysága növelhető azáltal, hogy nem egyetlen, magas integráltságú (és költségű) eszköz felel a küldetés végrehajtásáért, hanem egyszerre több, egyszerűbb felépítésű gép összehangolt tevékenysége vezet a kívánt cél eléréséhez.

Ezt abban az esetben nevezhetjük raj (swarm) technológiának, ha a munkamegosztás autonóm módon jön létre, azaz a feladat meghatározását követően az egyforma egyedek egymással folyamatosan kommunikálva, a pillanatnyi környezethez alkalmazkodva, a kollektív intelligencia elvén osztják fel egymás között, illetve hajtják végre a munkafolyamatokat. Az ezen a területen végzett kutatások eredményei alapjaiban fogják megváltoztatni a következő évtizedekben a drónok polgári és katonai alkalmazásának lehetőségeit, illetve az ellenük való védekezés módszereit.

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje által kiadott stratégiai dokumentum besorolása szerint a drónrajok egyedei alapvetően az 1-es és a 2-es kategóriába tartozó miniatűr vagy kis méretű pilóta nélküli légi járművek (Small Unmanned Aerial Vehicle – SUAV) lehetnek. A tömegesen történő alkalmazás szempontjából ugyanakkor elsődlegesen az 1-es csoportba tartozó eszközök jöhetnek szóba, melyek felszállótömege nem haladja meg a 9 kilogrammot, repülési magassága a 365 métert, sebessége pedig a 185 km/h-t. Ezek esetén a tárolás, a műveleti területre történő kijuttatás, valamint az utánpótlás biztosítása sem jelenthet komolyabb problémát.

 

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án megjelenő számában!