Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szállj költemény, szólj költemény mindenkihez, külön külön…”

Szöveg: Takács Vivien |  2014. április 12. 7:47

Magyarországon a költészet napját pontosan ötven éve, 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. E jeles nap alkalmából színes műsorral várták az érdeklődőket a budapesti Stefánia Palota−Honvéd Kulturális Központ színháztermében pénteken délelőtt.

1595970308
Körtvélyessy Zsolt: „A mai napon a magyar líra egészét ünnepeljük"

A színházteremben ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál szolgáló katonák és polgári alkalmazottak foglaltak helyet. Az egyórás műsor elején Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész ünnepi köszöntőbeszédében megemlékezett József Attiláról. „A mai napon a magyar líra egészét ünnepeljük"
− mondta, majd előadott néhány József Attila-verset.

A Csillagvirág népdalegyüttes fellépését követően ismét Körtvélyessy Zsolt előadását csodálhatta meg a közönség, a színész ezúttal Ady Endre Néhai Vajda Jánoshoz és Nagy László Tűz című költeményét szavalta el.

1595970308
Az előadott műsor méltán érdemelte ki a közönség vastapsát

A színpadon ezt követően még több vers és népdal is elhangzott − méltán érdemelve ki a közönség vastapsát. Holló Noémi, a népdalegyüttes egyik tagja a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: „gimnazista korunkban többször részt vettünk a «Tiszán innen, Dunán túl» nevű országos középiskolai versenyen. Azonban az első komolyabb, nyilvános és önálló fellépésünk a mai délelőtti előadás volt."

A költészet napi rendezvény mottójául − alkalomhoz hűen − József Attila Szállj költemény című versének egyik sorát választották a szervezők: „Szállj költemény, szólj költemény mindenkihez, külön külön…"

1595970308
A színházteremben az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár katonái, polgári alkalmazottai foglaltak helyet

Fotó: Tóth László

Címkékkultúra