Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén horgonyoz a Lajta Monitor Múzeumhajó

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. október 12. 19:20

Előre bejelentkezett iskolás csoportok részére egy hónapig ingyen látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó a szentendrei külső hajókikötőben – jelentették be az illetékesek október 12-én, szerdán a Lajta új horgonyhelyén.

1596021342

Sztojanovics Kristóf, a MAHART PassNave Kft. kommunikációs és PR-igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: november 12-ig, vagyis egy teljes hónapig térítésmentesen látogathatják az érdeklődők a Parlament elől a szentendrei külső kikötőbe érkezett első világháborús hadihajót. A teljesen felújított folyami hajóra előzetes bejelentkezés után juthatnak fel a csoportok – tette hozzá. Az igazgató elmondta azt is, hogy a kikötő felújított épületében egy kiállítást is berendeztek, amely az első világháborút mutatja be az érdeklődőknek.

1596021342

Bán Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese a azt mondta: elsősorban a diákoknak szerettek volna izgalmas lehetőséget nyújtani az „élményszerű tanulásra", ezért rendezték be a 32 tablós kiállítást. A kikötő fő attrakciója valószínűleg így is a 145 éves, felújított Lajta lesz, amelyet teljesen bejárhatnak a látogatók. Az őrnagy felidézte, hogy a maga korában nagy tűzerejű és modernnek számító hadihajó hossza eléri az 50 métert, míg a merülése kicsit több mint egy méter, ami rendkívül hatékonnyá tette az alacsony vízállásnál is. A folyami erődöt az első világháború végén szerelték le, majd civil tulajdonba került és kotróhajóként folytatta pályafutását.

1596021342

A Lajta 1993-ban került a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum leltárába és 2014-es felújítása után a Parlament előtti folyószakasz lett az állandó horgonyhelye.

Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka örömét fejezte ki, hogy ily módon is erősíthetik a civil és a katonai kapcsolatokat. Rámutatott, hogy a vízi jármű technikai kialakítása, formája és felépítése még ma is ámulatba ejtheti a látogatókat. „Büszkék lehetünk arra, hogy elődeink, a hadmérnökök, a katonák ilyen csodát építettek" – hangsúlyozta. Megjegyezte azt is, hogy a honvéd altisztjelöltek – jövő júniusi avatásuk előtt – meglátogatják majd a Lajtát, hogy leróják tiszteletüket az egykori szakemberek előtt.

1596021342

A sajtótájékoztatón Török Balázs, Szentendre alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a rendelkezésre álló egy hónap alatt a város sok diákja megnézi majd a hadihajót és a kiállítást. Felhívta a figyelmet, hogy MAHART nemrégiben újította fel a tárlatnak is helyet adó kikötő épületet, így az méltó módon fogadhatja a látogatókat. Mint megjegyezte a város érdeke, hogy a vízi turizmus fellendüljön, ezért – a fentiek mellett – jövőre a belváros közelében lévő vízparton egy stéget építenek, amely kishajók és turisták fogadására is alkalmas lesz.

1596021343

Fotó: Dévényi Veronika