Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeptember első hete sűrű volt a tűzszerészeknél

Szöveg: Szűcs László |  2014. szeptember 10. 9:25

A 36. héten, azaz szeptember 1-7. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1878 bejelentést kaptak.

Szeptember elsején Kisnánára vonultak a tűzszerészek, mivel a település határában található erdőben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a túrázók. A második világháborús robbanószerkezetet a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Szeptember 2-án a főváros XI. kerületéből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Műegyetem rakparton, építési munkálatok közben több robbanótestet is találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínről egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú repeszgránátot, valamint egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú tüzérségi lövedék maradványait szállította el a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon Jászjákóhalmán, a Tompa Mihály utcában is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: útfelújítás közben egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő. A robbanótest beazonosításának idejére a környéket egy kilométeres körben lezárták, az itt található 14 házból a lakosoknak ideiglenesen ki kellett költözniük. A robbanószerkezetet végül a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr.

1595978479

Szeptember 3-án Dunaföldvárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Kereszt utcában, útépítés közben került elő egy második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A helyszínre érkező tűzszerészjárőr parancsnoka, Horváth Csaba őrnagy egy F1-es kézigránátként azonosította a robbanótestet, amit a közelben kijelölt területen meg is semmisített.

Szeptember 4-én Budapest XII. kerületében, a Gébics utcában egy ötlakásos társasház közös használatú kertjében bukkantak rá egy 7,52-es Mauser gyalogsági lőszerre, amit az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállított.

Szeptember 5-én Budapesten, a Palatinus strandon, sövénytelepítés közben került elő egy második világháborús robbanószerkezet, amelyről később kiderült, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát. A tűzszerész munkálatok idejére a környéket 150 méteres sugarú körben lezárták, a gránátot a Debrődi Péter százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Kismarján, az Arany János utcában, a vasúti sínpálya felújítása közben találtak rá egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra, amit a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Fotó: illusztráció

Címkéktűzszerész