Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szinten tartó kiképzés

Szöveg: Pető Zsolt őrnagy |  2017. május 31. 6:53

Összhangban a magyar-olasz-szlovén Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) kiképzési programjával, nemzetközi kiképzést tartottak az Európai Uniós védelmi együttműködés (DECI) harccsoportjának egészségügyi kiürítésben érintett állománya részére a napokban Budapesten, az MH Egészségügyi Központban.

A sebesültkiürítést koordináló részleg (Patient Evacuation Coordination Cell – PECC) fontos eleme az egészségügyi biztosítás rendszerének, fő feladata a sérültek időbeni mentésének koordinálása a műveleti területen.

1596033368

A rendezvényen a jelenleg készenléti szolgálatot ellátó DECI EU harccsoport egészségügyi főnöke, helyettese, valamint a PECC állománya vett részt. Ennek során dr. Vekszler Péter ezredes tájékoztatást adott a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ által biztosított lehetőségekről, szakmai tanfolyamokról, Kiss József százados a PECC-kiképzést és annak aktuális tapasztalatait mutatta be,  dr. Szabó Sándor András ezredes, a Magyar Honvédség repülő-főszakorvosa pedig a légi egészségügyi kiürítés időszerű nemzetközi szabályozásáról tartott előadást.

A kiképzésen összefoglalták és kiértékelték a „European Wind" 2016 gyakorlat során megfigyelt tapasztalatokat, s ez alapján a résztvevők javaslatokat is tartalmazó jelentést állítottak össze az MLF-nemzetek részére az egészségügyi kiürítésre vonatkozóan, illetve az érvényes műveleti eljárásrendekben történő módosítási javaslatokat is tettek.

A program során a résztvevőknek lehetőségük volt a Honvédkórház megismerésére és bejárására is.

1596033368


* * *

A védelmi miniszterek luxemburgi találkozóján öt nemzet minisztere írta alá a Védelmi Együttműködési Kezdeményezést (angolul: Defence Cooperation Initiative, rövidítve: DECI) 2014. április 15-én. A megállapodás értelmében az olasz vezetésű MLF bázisára épülve, kiegészülve Ausztriával, valamint Horvátországgal az öt nemzet biztosítja az Európai Unió Harccsoportját 2017. első félévében.

Fotó: Szabó Lajos zászlós és a szerző felvételei