Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szituációs gyakorlattal folytatódott a 33. IMOC

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. június 6. 10:49

Szituációs gyakorlattal folytatódott a 33. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK), Szolnokon.

1596033705

A háromhetes felkészítés résztvevői az elméleti foglalkozások során már elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket – köztük a  megfigyelést, az események kivizsgálását, az angol nyelvű rádióforgalmazást, a stresszkezelést, valamint a tárgyalástechnikát.

A tanfolyam második hetében a felkészülők 4-5 fős járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat. A gyakorlat során többek között illegális ellenőrző ponton kellett átjutniuk, belecsöppentek egy rendhagyó helyi rendezvénybe, kezelniük kellett egy aknabalesetet, illetve egy hazatérő menekült család problémáját. A szituációs tréning során a hallgatók bemutatták a nemzetközi oktatócsoport tagjainak és társaiknak a problémamegoldó- és a vezetői képességüket. Minden egyes szituáció után az oktatók értékelték a látottakat.

1596033705

A tanfolyam még nem ért véget, a komplex járőrgyakorlat teljesítése után még helikopteres légi-felderítés is vár a hallgatókra, akik a felkészítés végén zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

A tanfolyam elvégzését követően a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses tisztjei lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, EBESZ, EU és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1596033705