Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálati jel a határon szolgáló önkénteseknek

Szöveg: Révész Béla |  2016. szeptember 5. 17:36

„Köszönöm a szolgálatot, amit a Magyar Honvédség érdekében végeztek”− mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes szeptember 5-én, hétfőn azon a Honvédelmi Minisztériumban tartott eseményen, amelyen önkéntes műveleti tartalékosoknak adott át szolgálati jelet a határvédelmi feladatok kiváló ellátásáért.

1596019240

A honvédelmi miniszter által adományozott Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes adta át Bíró Ákos és dr. Rácz Attila önkéntes műveleti tartalékos századosoknak. A kitüntetést azok kaphatják meg, akik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során kiemelkedő helytállásról tettek tanúbizonyságot.

Rácz Attila civilben a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője, míg Bíró Ákos az egyik nemzetközi bank középszintű vezetője. Önkéntes műveleti tartalékos szolgálatukat a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) állományában töltötték le.

Bíró Ákos a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a HVK TKH-val régebbre nyúlik vissza a kapcsolata, több munkában vett már részt a kutatóhely munkatársaival. „Tavaly, amikor kitört a migrációs válság, arra gondoltam, hogy arab nyelvtudásomnak talán hasznát vennék a határhelyzet kezelésénél. Állományban a HVK TKH-n voltam, amikor pedig szükség volt rám, indultam a tranzitzónába. Rácz Attila századossal párhuzamosan dolgoztunk kutatásokon, ezeknek az eredményei kerültek be különböző jelentésekbe, amelyeket a Honvéd Vezérkar fel tudott dolgozni" – mondta Bíró százados.

1596019240

Rácz Attila tartalékos százados már a 2013-as árvíz idején jelentkezett szolgálatra, később tartalékosként szintén a HVK TKH állományába helyezték. A határon a civil lakosság migrációval kapcsolatos tapasztalatait elemezte.

Az eseményen a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes dr. Vukovich Gabriellának, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökének elismerő oklevelet és emléktárgyat adott át dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nevében. A KSH vezetője a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium közötti stratégiai együttműködésért, a vezérkar munkájának segítéséért és a példaértékű partneri viszonyért vehette át az elismerést.

1596019240

„Mind a Magyar Honvédség, mind a KSH fontos közfeladatot lát el. Kiemelten lényeges a speciális kihívásoknál a stratégiai partnerek közötti legszorosabb együttműködés. A közös elemzés, kutatás olyan következtetésekre vezet, amelyeket önállóan sokkal kisebb hatékonysággal tudnánk elérni. A migrációs válság esetében az eltérő módszerek, különböző kutatási területek ötvözése a HVK TKH-val a végeredmény szempontjából speciális többletet hozott létre" – mondta a honvedelem.hu-nak Vukovich Gabriella, hangsúlyozva, hogy az együttműködés nagy valószínűséggel a jövőben is folytatódni fog.

Dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH vezetője hozzátette: a tudományos kutatóhely valamennyi szerződéses és hivatásos katonája részt vett a határfeladatokban. Munkájuk eredménye többek között az a hamarosan napvilágot látó, migrációt elemző kötet, amelyben − a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal projektjének közreműködőjeként − a KSH-val közös, statisztikákon alapuló tanulmány kiemelt hangsúlyt kap.

1596019241

Fotó: Tóth László