Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szorosabbra font kapcsolatok

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2020. február 19. 17:40

Az elmúlt esztendők közös munkájának sikerét koronázta meg az az együttműködési keretmegállapodás, amelyet február 19-én, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában kötött a tárca, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ).

1596076301

A dokumentumot Szabó István honvédelmi államtitkár, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Túrós András, az OPSZ elnöke látta el kézjegyével. Mint elhangzott, az együttműködés célja, hogy növeljék a honvédelem ügyének társadalmi támogatottságát, a katonai pálya, azon belül is kiemelten az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony ismertségét és népszerűségét, illetve fejlesszék a honvédelmi nevelés és toborzás hatékonyságát.

Mint Szabó István hangsúlyozta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik, ha nem a legfontosabb alapvetése, hogy a honvédelem össznemzeti ügy, össztársadalmi feladat. Ezt támogatják a különböző civil és társadalmi szervezetekkel, oktatási intézményekkel kötött megállapodások. Ezek segítségével, az állampolgárok megszólításával sikerül közelebb vinni a társadalomhoz a magyar honvédelem ügyét. Az államtitkár rámutatott: az elmúlt nyolc-tíz évben jelentős fejlesztések voltak a honvédségnél, ezek egyik pillére az önkéntes tartalékos rendszer. „Van mire büszkének lenni" – jelentette ki Szabó István, hiszen már több mint kilencezer önkéntes tartalékos katonája van a honvédségnek. Az államtitkár jelezte: a honvédség és a polgárőrség együttműködése hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Példaként említette, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben nemcsak a katonák segítik a rendőrök munkáját, hanem a polgárőrök is.

1596076301

Túrós András elmondta: a polgárőrség a legnagyobb speciális civil szervezet, amely közbiztonsági, bűnmegelőzési tevékenységet végezhet közterületen vagy a határ közelében. Az OPSZ elnöke az együttműködés elemei közül elsőként a 63 ezer polgárőr honvédelmi nevelését és felkészítését emelte ki. Több tucat polgárőr egyben tartalékos katona is, és az együttműködés intézményesítésével biztosan még többen vállalnak majd ilyen szolgálatot – tette hozzá. Kiemelte a fiatalok honvédelmi nevelésének feladatát is, jelezve, hogy kétezer ifjú polgárőrt tud soraiban az OPSZ. Harmadik fontos elemként pedig a határvédelem, az illegális migráció elleni küzdelmet említette, hozzátéve, hogy 87 polgárőr-egyesület mintegy kétezer emberrel jelenleg is segíti a határok védelmét.

1596076300