Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szótár született

Szöveg: Szűcs László |  2013. május 13. 7:13

„A Katonai helyesírási szótár hiánypótló, hasznos olvasmány mindazoknak, akik katonai szaknyelvű témakörben írott anyagot készítenek, akár a honvédség kötelékében, akár a polgári mindennapokban” – olvasható a Zrínyi Kiadó gondozásában néhány nappal ezelőtt megjelent szótár fülszövegében. A több mint egyéves munka eredményeként létrejött katonai szókincsgyűjtemény megszületésének körülményeiről prof. dr. M. Szabó Miklós nyugállományú altábornaggyal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával, a szótár főszerkesztőjével, valamint prof. dr. Prószéky Gábor egyetemi tanárral, a szótár nyelvész szakértőjével beszélgettünk.

1595954105

Harminchárom évvel ezelőtt, 1980-ban, az akkori Zrínyi Katonai Kiadó gondozásában jelent meg a Katonai helyesírási tanácsadó szótár, amelynek tartalma azóta elavult, megújításra szorult. Mikor kezdődött a munka?


M. Szabó Miklós: Több mint egy évvel ezelőtt, a 2012. február 20-i „alakuló munkaértekezletünkkel" láttunk neki az új Katonai helyesírási szótár megalkotásának. Az 1980-as kiadású, eleve nem túl nagy példányszámban megjelent szótárat ekkor már csak nagyon kevesen ismerték, használták. Én magam – aki hallgatókkal és doktoranduszokkal is sokat foglalkozom – nagyon sokszor megdöbbentem azon, hogy nagyon jó dolgozatokat agyoncsaptak a rossz helyesírással. És ennek többször hangot is adtam. Szerencsére dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese meghallotta és támogatta a felvetésemet. A kezdeményezést – azaz egy új szótár kiadását – felvállalta a Zrínyi Kiadó, így nekiláthattunk az érdemi munkának. A tíztagú szerkesztőbizottságban jelen lévő négy szakember gyűjtötte a katonai szavakat, kifejezéseket, illetve a különböző fegyvernemektől, szakcsapatoktól is bekértük azokat a szavakat, amelyeket ők fontosaknak tartottak.

Prószéky Gábor: A gyűjtés után – illetve, bizonyos értelemben már közben is –, amikor összeállt az anyag, jöttünk mi, nyelvészek, és „átrágtuk" magunkat az egészen. Nagyon hatékony és kollegiális munka volt: bár természetesen adódtak vitáink, nagyon hamar megtaláltuk a kompromisszumokat.

1595954105

Melyek voltak a szótár szerkesztésének legfőbb elvei? Nehéz volt megtalálni a megfelelő helyesírási formákat?

Prószéky Gábor: Mivel a magyar helyesírás eleve több lábon áll, a Katonai helyesírási szótár szerkesztése közben is törekedtünk arra, hogy figyelembe vegyük a hagyományokat és az érvényben lévő helyesírási szabályokat is. Vagyis nem az volt a célunk, hogy mindenáron felülbíráljunk valamit, ami az elmúlt években már kialakult, de természetesen megpróbáltunk megfelelni helyesírási rendszerünk legfontosabb elveinek. Megkockáztatom: néhány konkrét szó ellentmond a jelenleg hatályos helyesírási szabályoknak. A szakkifejezések többségének helyes leírása néhány alapelv figyelembe vételével egyértelműnek bizonyult. Ahol a helyzet nem volt egyértelmű, ott megpróbáltunk egyedi döntést hozni. Olyan szólista még nem készült a világon, amiben valaki ne talált volna hibát, tehát én úgy gondolom, hogy a munkánk gyümölcse egy vállalható, nem pedig egy tökéletes lista, mert ilyet ember valószínűleg nem tud alkotni.

M. Szabó Miklós: Hacsak nem most…


Mekkora terjedelemben készült el a szótár?

M. Szabó Miklós: Az 1980-as kiadást tekintettük munkánk alapjának, de a 33 évvel ezelőtt megjelent szótárból kivettük azokat a kifejezéseket, amelyek mára már teljesen elavultak. Természetesen nem állt szándékunkban minden, ma már ritkábban használt szót „kigyomlálni", hiszen ezek a szavak nem tűntek el teljesen a katonai szaknyelvből, legfeljebb csak speciális környezetben, például szakdolgozatokban, disszertációkban szerepelnek. Aztán beletettük a ma használt, három évtizeddel ezelőtt még nem is létezett kifejezéseket, így összesen mintegy ötvennégyezer katonai szakszó és szakkifejezés szerepel a szótárban.

Prószéky Gábor: Mint említettem, egy szólista soha nem lehet teljes, így nyilvánvaló, hogy a Katonai helyesírási szótárba sem kerülhetett be minden jelenleg használt szakkifejezés. De az előszóban felsoroltuk azokat az elveket, amelyek alapján a szólistát elkészítettük, így ha valaki egy adott szót éppen nem találna meg, akkor a logikus szabályok segítségével maga is el tudja dönteni, hogy pontosan hogyan is kell leírni azt. Természetesen a hagyományok szerint írt valamennyi kifejezést muszáj volt felvenni a listára, hiszen azoknál nem lehet kitalálni a helyes írásmódot.

1595954105

Mi a legfőbb változás a mostani szótárban az 1980-ashoz képest?

M. Szabó Miklós: A korábbi változat szerkesztői bokrosították a szavakat, azaz nem szigorúan alfabetikus sorrendben jelenítették meg a listát. Ez azzal járt, hogy egy szót, például a páncélos hadosztály kifejezést nem biztos, hogy a „p" betűnél lehetett megtalálni, hanem a „h"-nál, a hadosztály szó mellé bokrosítva. Úgy gondoltuk, hogy ez a módszer nem felel meg a mai elvárásoknak, így a listán szereplő összes szó ábécésorrendben található meg a szótárban.

Ahogy mondani szokás, a szótár még „friss és ropogós", hiszen alig néhány nappal ezelőtt, a múlt hét végén jött ki a nyomdából. Mikor lép hatályba?

Prószéky Gábor: Egy helyesírási szabályzat sohasem törvény vagy rendelet, legfeljebb a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása. Azaz az új Katonai helyesírási szótárnak sincsen hatályba lépési dátuma, de igazából mi, a szótár szerkesztői, illetve nyelvészek azt szeretnénk, ha az érintettek ezentúl már a szótárban megtalálhatóak szerint írnák le a kifejezéseket.

M. Szabó Miklós: Én a hallgatóimnak már jeleztem, minden kollégámat kértem arra, hogy a szótár megjelenésének pillanatától követeljék meg a szabályok betartását. Persze tisztában vagyok vele, hogy azért ez nem fog ennyire egyszerűen menni.

1595954105

A papíralapú kiadvány mellett más formátumban is megjelenik a helyesírási szótár?

Prószéky Gábor: Már a szerkesztés kezdetekor felkérést kaptunk arra is, hogy a könyvformátum mellett hozzuk létre az interneten elérhető szótárt, valamint a számítógépes szövegszerkesztőkbe beépülő helyesírási modulokhoz illeszkedő katonai helyesírási adatbázist is. Ezek megalkotása még folyamatban van, de reményeink szerint néhány héten belül elkészül a szótár internetes változata, amelynek kétségkívül sok előnye van. Egyrészt szükség esetén folyamatosan frissíthető, ami a papíralapú változatnál nem olyan egyszerű. Másrészt teljesen megfelel a mai kor elvárásainak Ezt követően hamarosan elkészül a szövegszerkesztőbe beépülő, jól ismert „Helyes-e? " helyesírás-ellenőrző modul is, melynek felújított adatbázisába a Katonai helyesírási szótár teljes szóanyaga is belekerül.

Gondolom, van hátránya is az említett internetes változatnak…



Prószéky Gábor:
Leginkább az, hogy ha valaki éppen azért keresi a kifejezést, mert nem tudja helyesen leírni, akkor a hagyományos gépi kereséssel nem talál rá az elektronikus adatbázisban. Ennek érdekében mi egy olyan keresővel kívánjuk felszerelni a programot, amely egy kicsit „toleráns" az adott szó alakjával szemben, azaz – nyelvtechnológiai tudása segítségével – megtalálja a helyes alakot akkor is, ha nem azt írták be.


Most, hogy elkészült a szótár, vannak további tervek?

M. Szabó Miklós: Az elmúlt egy évben többször is felmerült, hogy a rövidítéseket és néhány kifejezést meg kellene magyarázni, merthogy nem mindenki számára érthetőek. A megrendelők, egyetértve velünk, döntöttek egy katonai értelmező szótár elkészítéséről. A munka május 30-án kezdődik. A szerkesztőbizottság egy része kicserélődik, helyükre az MH Összhaderőnemi Parancsnokságról, illetve a Honvéd Vezérkartól érkeznek majd szakemberek, akik „szállítják" számunkra a kifejezéseket. Aztán a munka második felében a nyelvészeket is be kell vonnunk, hogy segítségükkel nagyon precízen magyarázzunk meg majd minden szót. A Katonai helyesírási szótár megalkotásánál a régi kiadványt alapul tudtuk venni, most azonban nem lesz ilyen „mankónk", így ez a munka is várhatóan legalább egy évig tart majd. S ha végezetül, még egy mondat erejéig vissza lehet térni a Katonai helyesírási szótárhoz, mint exfőszerkesztő, kötelességemnek érzem megköszönni minden közreműködő odaadó munkáját, másrészt pedig figyelmébe ajánlani minden publikálónak, hiszen ez a kiadvány nekik készült! Forgassák hasznosan és egészséggel!

1595954106

Fotó: Tóth László