Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalataikkal támogatják egymást

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. május 24. 10:45

Együttműködési megállapodást írt alá a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatója, dr. Kopcsó István orvos ezredes és dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) dékánja  május 22-én, Budapesten.

A szándéknyilatkozat a 2009 óta folyamatosan tartó együttműködést koronázta meg, miszerint a felek szakmai tudásukkal és tapasztalataikkal továbbra is támogatják egymást és együttműködnek a katona-egészségügyi oktatás területén.

1595954704

A NATO KEKK a jövőben a NATO irányelveit figyelembe véve egyre több civil szakértő bevonásával szeretné szélesíteni tevékenységei körét és ezáltal emelni tanfolyamai színvonalát, mivel eddigi tapasztalatok alapján a civil szakértelem bevonása jelentős hozzáadott értéket teremt.

„Jelen szándéknyilatkozat aláírásával a Pécsi Tudományegyetem – a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és Semmelweis Egyetem mellett – immár hivatalosan is belép a NATO KEKK legfontosabb partnerei sorába" – hangsúlyozta Kopcsó ezredes.

1595954705

A központ igazgatója rámutatott: a folyamatosan változó világhoz a hadseregeknek is alkalmazkodniuk kellett. Így a válságreagáló műveletek előtérbe kerülésével a katona-egészségügynek olyan képességeket is kell biztosítania, amelyek a civil szakértelmet is megkövetelik. A nemzetközi szinten elismert orvosi egyetem pedig képes ezt a szakértelmet biztosítani a Központ számára.

Dr. Miseta Attila üdvözlő beszédében megköszönte mindazoknak a munkáját, akiknek munkája révén ez – a már működő – együttműködés kiszélesedhetett. Mint mondta: szükség van egy hathatós együttműködésre a honvédséggel, rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel. Ennek érdekében újjászervezték katasztrófa-medicina intézetüket, amely a kiemelkedően fontos problémák kezelését fogja fókuszba állítani.

1595954705

A jelenleg hét tagállamú, budapesti székhelyű központ és a nagy múltú egyetem főként a katona-egészségügyi kiképzések, tanfolyamok, valamint tudományos események, konferenciák szervezésében dolgozik együtt. A PTE ÁOK oktatókat – nagy tapasztalattal rendelkező orvosokat – biztosít többek között a NATO KEKK Harctéri sérülések sürgősségi ellátása című tanfolyama számára. Emellett a kooperáció elősegíti a többnemzeti katona-egészségügyi szakemberek multikulturális környezetben való sikeres feladatteljesítését is.

Jagadics Péter százados, a NATO KEKK Kiképzési Osztályának oktatásszervezője a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a központ előadókkal támogatja az egyetem szervezésében, idén szeptemberben Pécsen megrendezendő CHANCE nemzetközi konferenciát, jövő évben pedig újra megrendezik a Harctéri sérülések sürgősségi ellátása című tanfolyamot, ahol a pécsi egyetem oktatói egy légutak biztosításával kapcsolatos tréninget fognak levezetni.

1595954706


Fotó: Tóth László